Runner's World poleca:

Przepis dla biegacza: Sałatka z jarmużem i orzechami

Poleć ten artykuł:

Sezon na jarmuż zaczyna się późną jesienią i trwa przez całą zimę. I w tym właśnie okresie powinien pojawiać się na Twoim talerzu. Wypróbuj przepis na sałatkę z jarmużem, orzechami i porzeczkami. To bomba witaminowa, która wzmocni Twoją odporność.

Sałątka z jarmużu i orzechami

Jarmuż to jedna z odmian kapusty (bliska kuzynka kapusty włoskiej). Jest bogatym źródłem wit. A i C, a także glukozynolanów, które zapobiegają powstawaniu raka piersi, prostaty i płuc. Do tego zdrowe tłuszcze z orzechów oraz jedne z najzdrowszych owoców – porzeczki (jak nie znajdziesz, możesz zastąpić borówkami lub jagodami). 

Składniki:

  • 2 łyżki suszonych lub mrożonych czerwonych porzeczek
  • 7 łyżek białego octu balsamicznego
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 pęczki jarmużu (około 0,5 kg)
  • 2 łyżki orzechów piniowych (lekko uprażonych)
  • 2 łyżki startego parmezanu


Przygotowanie:

Porzeczki namocz w pięciu łyżkach octu balsamicznego i odstaw na kilka godzin (np. na noc). Kiedy będą już gotowe, możesz przystępować do kolejnych czynności. W dużej misce wymieszaj ze sobą pozostałą część octu balsamicznego, ocet ryżowy, miód, oliwę i sól. Liście jarmużu pokrój w paski, tnąc nożem w poprzek liścia (wytnij uprzednio łodygi i wszystkie twarde części, jakie może posiadać kapusta). Pokrojony jarmuż dodaj do sosu i porządnie wymieszaj. Dobrze, żeby przed spożyciem sałatka chwilę odstała, a jej składniki się „przegryzły”. Po około pół godzinie posyp na wierzchu wiórkami startego parmezanu.

W jednej porcji: 110 kcal, węglowodany: 14 g, białko: 4 g, tłuszcz: 6 g

RW 11/2012   

Tagi: przepis na sałatkę | sałatka z jarmużem | jarmuż orzechy

Oceń artykuł:

4.0

Skomentuj (0)

Brak komentarzy
dodaj pierwszy komentarz

Runner's WorldPorady dla biegaczy

ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij