Runner's World poleca:

Przepis dla biegacza: Sałatka z marchewką, ogórkiem i krewetkami

Poleć ten artykuł:

To danie na wczesną jesień jest jak podsumowanie biegowego sezonu: smaki kwaśne (porażki) przeplatają się ze słodkimi (zwycięstwa). Pikantne przyprawy wyzwalają endorfiny jak po przekroczeniu mety. Pyszny posiłek, który przygotujesz w mniej niż trzydzieści minut.

Marchewka z imbirem, krewetkami i ogórkiem

Krewetki to prawdziwie magiczny składnik: wysoka zawartość białka (18,1 g w 100 g) połączona z niską zawartością tłuszczu (jedyne 0,8 g na 100 g mięsa) sprawiają, że to idealne uzupełnienie diety biegaczy.

Składniki:

Przygotowanie sałatki z ogórka

  • ½ kubka łagodnego octu winnego
  • ½ kubka miodu
  • 2 średniej wielkości ogórki pokrojone w paski
  • 1 cebula typu szalotka
  • 2 łyżki imbiru przeciśniętego przez praskę lub rozdrobnionego w malakserze
  • ¼ łyżeczki soli

Mieszanka na bazie marchewki

  • 250 g młodej marchewki przekrojonej na pół lub w ćwiartki
  • 250 g ugotowanych krewetek (obranych)
  • 1 mały ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • ¼ łyżeczki pieprzu cayenne
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 awokado pokrojone w kostkę
  • 1½ kubka grzanek
  • 2 kubki pociętej, świeżej kolendry czarny sezam, uprażony

Przygotowanie:

Zacznij od sałatki z ogórka. Połącz w rondlu ocet winny z miodem. Podgrzewaj na wolnym ogniu około 5 minut, mieszając zawartość, aż miód się rozpuści. Schłodź do temperatury pokojowej. Do dużego naczynia włóż ogórka, szalotkę, pieprz cayenne, imbir, sól i miód z octem winnym. Dobrze wymieszaj i odstaw.

Zagotuj w osobnym garnku wodę i wrzuć marchewki. Blanszuj je 4 minuty, tak aby były chrupiące. Wyjmuj je z wrzątku i polej zimną wodą. Do pustego garnka wlej oliwę, dodaj czosnek i krewetki. Podgrzewaj 3 minuty na wolnym ogniu. Dodaj marchewki i dressing z ogórkiem. Delikatnie wymieszaj całość, dodając przy tym awokado, grzanki i kolendrę (na samym końcu). Przełóż na talerz i posyp sezamem. Przepis na 6 małych porcji.

W jednej porcji: 335 kcal, węglowodany: 43 g, błonnik: 7 g, białko: 13 g, tłuszcz: 14 g

RW 10/2015

Tagi: przepisy dla biegacza | przepis na jesień | przepis z krewetkami | przepis na sałatkę z krewetkami

Oceń artykuł:

5.0

Skomentuj (2)

paragraf, 12 listopada 2016, 10:21

Apetycznie to wygląda

jasmin, 20 października 2016, 08:46

Równiez staram się jeść dużo warzyw  i owoców.Sałaatki są u mnie obowiązkową częścia diety.  Najczęściej robię je z sezonowych produktów. Na przykład teraz jesienią króluje u mnie surówka z białej kapusty https://www.przepisy.pl/przepis/surowka-z-bialej-kapusty-z-sosem-czosnkowym- robię sobie czesto na kolację jak nie mam akurat ochoty na kanapki. Jeśli chcę aby danie było bardziej fit to nie dodaję majonezu. Zamiast niego daję  jogurt naturalny.Sos jest wtedy bardziej rzadki. ale za to ma mniej kalorii. Fajnie również komponuje się to  z obiadkiem. surowka-z-bialej-kapusty-z-sosem-czosnko
przejdź do forum

Runner's WorldPorady dla biegaczy

ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij