Runner's World poleca:

Przepis dla biegacza: Sałatka z miętą, pomidorami i fetą

Poleć ten artykuł:

Słodki groszek, słona feta, soczyste pomidory i orzeźwiająca mięta – mieszanka na pozór wybuchowa – okazuje się dobrze zgraną kompozycją smaków, barw i zapachów. Dodatkowo, dzięki groszkowi, zapewnia 100% dziennego zapotrzebowania na wit. C.

Sałatka z miętą

Lekka, bogata w białko sałatka doda Ci energii i nie obciąży żołądka. Do tego mięta i rzodkiewki nadadzą jej świeżości.

Składniki:

Dressing

  •  2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • ½ łyżeczki soli (najlepiej morskiej)
  • 1 szklanka lekkiej śmietany lub jogurtu
  • 1 garść posiekanego szczypiorku

Sałatka

  • 1 szklanka groszku z puszki
  • 3 cebulki dymki, pokrojone w plasterki
  • 10 dag rozdrobnionego sera feta
  • 1 garść liści mięty, porwanych
  • 1 filet z piersi kurczaka, pokrojony w paski
  • 25 dag pomidorków koktajlowych
  • 1 awokado, obrane, pokrojone
  • 2 główki młodej sałaty, niezbyt drobno pokrojone
  • 4 rzodkiewki, pokrojone w półplasterki
  • 1 garść drobno posiekanego szczypioru


Przygotowanie:

Najpierw przygotuj dressing. W naczyniu wymieszaj sok z cytryny z solą (jeśli używasz soli morskiej, wymieszaj, aż sól całkowicie się rozpuści). Dodaj śmietanę lub jogurt i szczypior, a następnie zmiksuj wszystko blenderem. Podsmaż (lub zgrilluj) kurczaka, pokrój w paski, po czym w dużym naczyniu wymieszaj ze sobą wszystkie składniki. Przepis na 4 porcje.

W jednej porcji: 399 kcal, węglowodany: 15 g, białko: 40 g, tłuszcz: 20 g

RW 04/2013

Tagi: przepis na sałatkę | przepis na sałatkę z miętą | przepis dla biegacza

Oceń artykuł:

5.0

Skomentuj (0)

Brak komentarzy
dodaj pierwszy komentarz

Runner's WorldPorady dla biegaczy

ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij