Runner's World poleca:

Przepis dla biegacza: Sałatka ziemniaczana z miętą i kaparami

Poleć ten artykuł:

Ziemniaki zawierają sporo potasu potrzebnego w treningu biegowym. Tę sałatkę możesz zaserwować na letnim grillu jako dodatek do ryby lub kurczaka - zawiera niewiele tłuszczu, więc ciesz się nią bez obaw o utratę plażowej sylwetki.

Sałatka ziemniaczana z miętą i kaparami

Lato to okres, w którym na polskich stołach królują młode ziemniaczki. Warto wykorzystać je do różnych potraw - my proponujemy je jako bazę do smacznej, lekkiej sałatki.

Składniki:

  • 500 g młodych ziemniaków
  • ¼ filiżanki oliwy z oliwek
  • 6 małych cebulek dymek (potrzebujesz tylko ich białych części, pokrojonych w cienkie plastry)
  • 1 łyżka musztardy typu Dijon
  • ¼ filiżanki odsączonych kaparów ze słoika
  • 2 łyżki świeżego soku z cytryny
  • ¼ filiżanki liści świeżej mięty, pociętych w cienkie paski
  • sól i pieprz do smaku


Przygotowanie:

Wyszoruj ziemniaki ostrą stroną nowej gąbki do zmywania (nie obieraj ich). Ugotuj kartofelki, aż będą miękkie. W tym czasie wymieszaj w dużej misce oliwę, musztardę i sok z cytryny. Dodaj dymkę i kapary, wymieszaj wszystko, dopraw solą i pieprzem do smaku. Ugotowane ziemniaki pokrój na cienkie plastry i wrzuć od razu do dressingu, który powstał przed chwilą (póki są ciepłe – dzięki temu mocniej przejdą jego smakiem). Dodaj miętę i przemieszaj ponownie. Podawaj na ciepło. Jedzenia z tego przepisu wystarczy dla 4 osób.

W jednej porcji: 235 kcal węglowodany: 25 g błonnik: 3 g białko: 3 g tłuszcz: 14 g  

RW 07/2014

Tagi: przepis dla biegacza | dieta biegacza | sałatka ziemniaczana

Oceń artykuł:

3.7

Skomentuj (0)

Brak komentarzy
dodaj pierwszy komentarz

Runner's WorldPorady dla biegaczy

ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij