Runner's World poleca:

Przepis dla biegacza: Soczewica curry z dynią

Poleć ten artykuł:

Sycące danie, które doskonale smakuje z sosem mango, miską brązowego ryżu lub zimnym piwem. Jeżeli jednak zjesz ją przed biegiem, lepiej zrezygnować z tego ostatniego dodatku. To propozycja na sycącą kolację, która nie będzie ciężarem w żołądku.

Soczewica curry z dynią

Soczewica to bogate źródło białka - na tyle bogate, że z powodzeniem może pełnić rolę alternatywy dla źródeł pochodzenia zwierzęcego. Podana z aromatycznym curry stanowi wyśmienity zastrzyk energii, doskonały przed wielkimi zawodami.

Tego potrzebujesz:

  • kubek suszonej soczewicy
  • mała dynia zimowa (może być zwykła dynia)
  • łyżka oliwy z oliwek
  • łyżka curry
  • łyżeczka tartego imbiru
  • łyżeczka mielonego chili
  • sól i pieprz
  • 1/4 kubka wiórków kokosowych (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Wsyp soczewicę do głębokiego garnka i zalej ją zimną wodą. Doprowadź ją do wrzenia, potem zredukuj ogień i wrzuć do garnka kawałki surowej dyni (zostaw skórkę!). Gotuj warzywa (woda powinna tylko "mrugać"), aż dynia zmięknie (ok. godziny). Zdejmij garnek z ognia, odsącz warzywa i odstaw na bok. Dużą łyżką wyjmij kawałki dyni i rozgnieć je dokładnie widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków.

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. W dużym naczyniu zmieszaj soczewicę z puree z dyni, oliwą i przyprawami. Przełóż całość do formy do pieczenia i zapiekaj przez 20 minut. Serwuj ciepłe, np. z blanszowanym szpinakiem i wiórkami kokosowymi.

Energia: 530 kcal, białka: 32 g, węglowodany: 94 g, tłuszcz: 8 g

RW 04/2008

Tagi: przepis na soczewicę | soczewica curry z dynią | przepis dla biegacza

Oceń artykuł:

5.0

Skomentuj (0)

Brak komentarzy
dodaj pierwszy komentarz

Runner's WorldPorady dla biegaczy

ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij