Runner's World poleca:

Przepis dla biegacza: Soczewica z warzywami

Poleć ten artykuł:

W chłodny dzień przygotuj rozgrzewający, warzywny gulasz z soczewicy z indyjskimi przyprawami. Soczewica jest bogata w błonnik, żelazo, kwas foliowy i przede wszystkim białko regenerujące mięśnie po treningu. Oto przepis na szybkie i pożywne danie pełne zdrowia.

Soczewica z warzywami

Zabrakło soczewicy? Do tego przepisu możesz wykorzystać także inne warzywa strączkowe, które masz pod ręką.

Składniki:

  • 1 kubek namoczonej (ale nie z puszki), brązowej lub czerwonej soczewicy
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • 1 łyżka masła
  • 1 kubek posiekanej cebuli
  • 2 łyżki drobno pokrojonego imbiru
  • 1 łyżeczka drobno pokrojonego czosnku
  • 2 kubki posiekanego kalafiora
  • 1 kubek pokrojonego w kostkę bakłażana
  • 1 kubek pokrojonej w kostkę cukinii
  • 2 łyżeczki przyprawy garam masala czarny pieprz (do smaku)
  • świeża kolendra szczypta papryczki chili (w wersji na ostro)


Przygotowanie:

Rozgrzej w garnku łyżkę oleju roślinnego i łyżkę masła na średnim ogniu. Dodaj cebulę, imbir i czosnek – duś, mieszając, przez 5 minut. Przełóż zawartość garnka do innego pojemnika. Zwiększ nieco temperaturę, dolej 2 łyżki oleju i dorzuć kalafiora, cukinię i bakłażana – mieszaj i duś ok. 5 minut. Dodaj garam masala, pieprz i papryczkę. Mieszaj przez minutę. Przerzuć wszystkie składniki z powrotem do garnka.

Dodaj soczewicę i tyle wody, aby jej poziom kończył się 3 cm nad składnikami gulaszu. Zagotuj, po czym zmniejsz płomień. Duś pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu, aż soczewica zmięknie (25-35 minut). Posyp świeżą kolendrą. Porcja dla 6 osób.

W jednej porcji: 279 kcal; węglowodany: 40 g; białko: 15 g; tłuszcz: 7 g

RW 01-02/2014 

Tagi: przepis dla biegacza | danie z soczewicy | przepis na soczewicę

Oceń artykuł:

4.0

Skomentuj (0)

Brak komentarzy
dodaj pierwszy komentarz

Runner's WorldPorady dla biegaczy

ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij