Runner's World poleca:

Przepis dla biegacza: Śródziemnomorska pizza z wieprzowiną

Poleć ten artykuł:

Według badań pizza to najpopularniejszy fast food w Polsce. Nie musi być jednak niezdrowa. Wystarczy przyrządzić ją w domu i dodać najlepsze składniki. Wtedy zamiast ociekać tłuszczem będzie pełna wartości odżywczych. Sprawdź, jak przyrządzić zdrową wersję przysmaku z Włoch.

Pizza

Przepis bazuje na cieście, którego recepturę znajdziesz tutaj: Przepis na ciasto do pizzyRozgrzej piekarnik do 260 °C. Jeśli używasz kamienia, włóż go do pieca na nieco ponad połową wysokości piekarnika. Jeśli używasz blachy do pieczenia, pokryj ją cienką warstwą oliwy. Rozciągnij ciasto na 30-cm koło lub 30-20 cm. Spód musi być gruby na pół centymetra. Posmaruj ciasto niewielką ilością oliwy (głównie na brzegach).

Składniki:

  • 300 g ciasta domowej roboty
  • 200 g polędwicy wieprzowej, cienko pokrojonej
  • ½ kubka tapenady (Zobacz: Przepis na tapenadę)
  • 85 g miękkiego sera koziego (pokruszonego)
  • 1 kubek cienko pokrojonej czerwonej cykorii
  • 1 kubek cienko pokrojonego kopru włoskiego
  • 2 łyżki orzechów piniowych
  • 6 potarganych liści bazylii

Przygotowanie:

Rozgrzej oliwę na patelni na średnim płomieniu i smaż wieprzowinę, aż zbrązowieje na zewnątrz, ale będzie nadal różowawa w środku. Rozsmaruj tapenadę na cieście, zostawiając pusty brzeg. Rozłóż cykorię, kozi ser, wieprzowinę i koper włoski – właśnie w tej kolejności. Piecz przez około 10 minut, albo aż ciasto się zarumieni i będzie chrupiące (zerknij na wskazówki pieczenia margherity). Gotową pizzę posyp orzechami piniowymi i bazylią.

RW 08/2014

Tagi: przepis na pizzę | przepis na domową pizzę | pizza jak z pizzerii

Oceń artykuł:

--

Skomentuj (0)

Brak komentarzy
dodaj pierwszy komentarz

Runner's WorldPorady dla biegaczy

ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij