Runner's World poleca:

Przepis dla biegacza: Tortilla z jajkiem i awokado

Poleć ten artykuł:

Nasze razowe zawijasy to połączenie bogatych w białko jajek i fasoli oraz pełnego potasu, błonnika i zdrowych tłuszczów awokado. Zjedz na śniadanie po porannym treningu, a błyskawicznie podładujesz akumulatory i do pory lunchu zapomnisz o głodzie.

Razowa tortilla z jajkiem i awokado

Tortilla na śniadanie doskonale wpasuje się w chłodne, jesienne poranki. Jest szybka w przygotowaniu, więc po powrocie z treningu nie zdążysz nawet zgłodnieć, a już będzie gotowa.

Składniki:

  • 1 czerwona cebula, posiekana w kostkę
  • 1 mała, posiekana papryczka chili
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • ½ łyżeczki zmielonego kminu rzymskiego
  • puszka ciemnej fasoli
  • 4 gotowane jaja
  • ¼ szklanki jogurtu greckiego sok wyciśnięty z cytryny
  • 4 tortille pełnoziarniste (25 cm)
  • ½ szklanki tartego żółtego sera
  • 1 awokado, pokrojone w plasterki
  • 1 filiżanka sałatki typu salsa
  • szczypta soli do smaku


Przygotowanie:

Cebulę i papryczkę podduś na oliwie. Gdy cebula się zeszkli, dodaj kmin, a następnie fasolę i wymieszaj wszystko. Gdy fasola będzie już gorąca, dodaj roztrzepane jajka i smaż, aż się zetną. Dopraw solą do smaku.

Zmieszaj jogurt z sokiem z limonki i odstaw na chwilę na bok. Podpiecz tortille na patelni, aż będą gorące. Wyłóż je na talerz, a następnie nałóż na środek wcześniej przygotowaną masą jajeczno-fasolową. Dodaj sera, kawałki awokado i wymieszany z sokiem limonkowym jogurt. Zwiń i podawaj z filiżanką salsy. Przepis na 4 porcje.

W jednej porcji: 498 kcal węglowodany: 57 g białko: 23 g tłuszcz: 24 g

RW 11/2014

Tagi: przepis dla biegacza | przepis na tortillę | tortilla z jajkiem i awokado

Oceń artykuł:

5.0

Skomentuj (0)

Brak komentarzy
dodaj pierwszy komentarz

Runner's WorldPorady dla biegaczy

ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij