Runner's World poleca:

Przepis dla biegacza: Tuńczyk grillowany w ziołach

Poleć ten artykuł:

Tuńczyk jest jedną z najzdrowszych i najsmaczniejszych ryb. Podawaj go na podkładce z fasoli i zielonych warzyw, a otrzymasz danie, które zaspokoi ponad połowę Twojego dziennego zapotrzebowania na kwasy omega-3 i sprawi, że szybciej dojdziesz do siebie po kontuzji.

Tuńczyk grillowany

Poniższy przepis to świetna recepta na bogaty w białko, lekki i zdrowy posiłek. Jego przygotowanie zajmuje zaledwie kilkanaście minut, co sprawia, że tuńczyk grillowany w ziołach to idealna propozycja na szybki obiad.

Składniki:

2 łyżek stołowych oliwy z oliwek

• 4 filety lub steki z tuńczyka

• 1,5 szklanki posiekanej natki pietruszki skórki z 1 pomarańczy i 1 cytryny

• 4 ząbków czosnku soli i pieprzu do smaku

Przygotowanie:

Na pół godziny przed przygotowaniem całości zmieszaj natkę pietruszki, skórki pomarańczowe i cytrynowe oraz czosnek. Natrzyj tym filety z tuńczyka, równomiernie z obu stron. Odstaw na chwilę, żeby ryba przeszła aromatem przypraw. Piecz lub grilluj w temperaturze 230o, przez 10 minut na każde 2,5 cm grubości fileta.

Kalorie: 276, białko: 30 g, węglowodany: 2g, tłuszcze: 16 g

RW 02/2007

Tagi: przepis dla biegacza | przepis na tuńczyka

Oceń artykuł:

5.0

Skomentuj (0)

Brak komentarzy
dodaj pierwszy komentarz

Runner's WorldPorady dla biegaczy

ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij