Runner's World poleca:

Przepis dla biegacza: Zdrowe chipsy z patatów

Poleć ten artykuł:

Słodkie ziemniaki w plasterkach mogą być ciekawą propozycją na danie po biegu. Mogą też być świetną przekąską na wieczór filmowy lub spotkanie z przyjaciółmi - wystarczy zanurzyć je w salsie, wasabi albo w innym niskotłuszczowym sosie.

Chipsy, jakie znają wszyscy to frykas, który daje chwilę przyjemności, po czym odkłada się w wałeczkach tłuszczu. I choć faktycznie, ziemniaczany przysmak z napompowanych powietrzem plastikowych torebek nie jest najzdrowszym posiłkiem świata, to jeszcze nie powód, by zapomnieć o nich raz na zawsze.

Poniżej przedstawiamy, jak wycisnąć z ziemniaków to, co najlepsze. Jedna porcja naszych chipsów z patatów zaspokoi 90% dziennego zapotrzebowania na witaminę A.

Składniki:

2 średniej wielkości, pokrojonych w plasterki słodkich ziemniaków

• 2 łyżek oliwy z oliwek

• 1/2 łyżeczki sproszkowanego czosnku sól i pieprz do smaku

• 2 łyżeczki prażonych ziaren sezamowych

• 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie:

Podgrzej piekarnik do 220º. Średniej wielkości miskę wyłóż folią do pieczenia, ułóż na niej w jednej warstwie ziemniaki pokrojone w plasterki, dodaj oliwę, czosnek, sól i pieprz do smaku. Piecz przez 30-40 minut, co 10 minut obracając je na drugą stronę, aż ziemniaki zbrązowieją, a ich brzegi zaczną się zawijać. Następnie lekko je ostudź, posyp sezamem i pietruszką.

Kalorie: 136, białko: 1 g, węglowodany: 17 g, tłuszcze: 7 g.

Zobacz też: Popcorn i spółka: 5 zdrowych przekąsek dla biegacza

RW 02/2007

Tagi: dieta biegacza | chipsy z patatów | zdrowe chipsy

Oceń artykuł:

5.0

Skomentuj (0)

Brak komentarzy
dodaj pierwszy komentarz

Runner's WorldPorady dla biegaczy

ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij