Runner's World poleca:

Przepis dla biegacza: Zdrowe ciasto na naleśniki

Poleć ten artykuł:

Naleśniki są potężnym węglowodanowym ładunkiem. Sprawdzają się idealnie zarówno przed wysiłkiem, kiedy potrzebujesz nieco podładować na zapas baterie, jak i po treningu, gdy przychodzi czas na wyrównanie strat. Gotowe placki uzupełnij wedle uznania - np. świeżymi owocami.

Ciasto nalesniki

Możesz wymieszać je z jogurtem naturalnym lub kefirem, ale uważaj - nie daj się skusić cukierniczce! Poprzestań na naturalnych dodatkach i zapomnij o Nutelli i innych kremach czekoladowo-orzechowych. W ostateczności wybierz miód - to prawdziwa zdrowotna bomba.

Składniki na ciasto na naleśniki:

  • 1 1/4 szklanki płatków owsianych
  • 2 szklanki odtłuszczonego mleka
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki mąki grubo mielonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru (możesz go zastąpić np. syropem daktylowym, melasą lub cukrem kokosowym)
  • 2 łyżeczki oliwy
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 szklanki pestek słonecznika

Przygotowanie:

Wymieszaj w misce płatki i mleko. Odstaw na 10 minut. Potem dodaj resztę produktów i wymieszaj w blenderze i wstaw do lodówki na 30 minut. Na podgrzaną na średnim ogniu patelnię (z tłuszczem) wlewaj po 1/4 szklanki wymieszanej masy. Smaż przez 3 minuty i obróć na kolejne 1-2 minuty. W sumie powinno wyjść 12 naleśników.

Kalorie: 90, tłuszcz: 2 g, białko: 1/2 g, węglowodany: 14g, oraz błonnik: 1 g w każdym naleśniku.

RW 03/2007

Tagi: przepis na naleśniki | przepis na ciasto naleśniki | ciasto na naleśniki | jak zrobić naleśniki

Oceń artykuł:

3.3

Skomentuj (0)

Brak komentarzy
dodaj pierwszy komentarz

Runner's WorldPorady dla biegaczy

ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij