Runner's World poleca:

Przepis dla biegacza: Zupa z krewetek i kukurydzy

Poleć ten artykuł:

Jedna porcja tej zupy zawiera równie dużo węglowodanów, co białka. Krewetki i drobiowe mięso to skarbnica protein, a w połączeniu z kukurydzą i ziemniakami, które zawierając sporo węglowodanów, doskonale zregenerują mięśnie po biegu. 

Zupa z krewetek i kukurydzy

Choć jest lekka, ma mnóstwo białka. Nasza zupa, a właściwie danie jednogarnkowe, to świetny sposób na pożegnanie letnich treningów w upale.

Składniki:

  • 2 średnie cebule pokrojone w ćwiartki
  • 4 ząbki czosnku, rozgniecione
  • 1 cytryna (wyszorowana)
  • 2 kiełbaski z kurczaka, pokrojone
  • 8 niedużych i pociętych kolb młodej kukurydzy
  • 1 kg krewetek z ogonkami, ale bez głów
  • 1 kg małych, czerwonych ziemniaków, umytych
  • przyprawa do owoców morza
  • szczypta soli i pieprzu
  • ewentualnie: roztopione masło

Przygotowanie:

Na początek znajdź duży garnek, w którym zmieścisz wszystkie składniki tej potrawy. Wlej do niego 3 litry wody, wrzuć pokrojone w ćwiartki cebule, czosnek, przyprawę do owoców morza (jest dostępna w większości hipermarketów), dwie połówki cytryny (najpierw wyciśnij z nich odrobinę soku) i pół łyżeczki soli (jeśli naprawdę koniecznie jej potrzebujesz).

Zaczekaj, aż zacznie wrzeć, i dodaj ziemniaki w łupinach, kiełbasę (pokrojoną w 5-centymetrowe kawałki) i kukurydzę. Kiedy wywar znowu zacznie wrzeć, przykryj garnek i zmniejsz ogień. Gotuj do momentu, aż ziemniaki i kukurydza zaczną robić się miękkie, ale jeszcze nie ugotowane (ok. 15 min).

Następnie możesz przejść do najważniejszego składnika potrawy – krewetek. Rozmrożone lub świeże krewetki delikatnie wrzuć na wierzch wywaru. Przykryj garnek pokrywką na 3 min – niech gotują się na parze.

Zgaś ogień pod garnkiem, zamieszaj całość i jeszcze przez minutę trzymaj pod przykryciem, jednak nie za długo, bo krewetki zrobią się twarde. Podawaj z roztopionym masłem i kawałkami cytryny. Przepis na 8 porcji.

W jednej porcji: 490 kcal, węglowodany: 45 g, białko: 46 g, tłuszcz: 15 g

Przeczytaj też: Przepis dla biegacza: Jak zrobić zdrową, domową zupę

RW 09/2012

Tagi: zupa z krewetek | przepis na zupę | przepis dla biegacza

Oceń artykuł:

4.3

Skomentuj (0)

Brak komentarzy
dodaj pierwszy komentarz

Runner's WorldPorady dla biegaczy

ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij