Polityka prywatności - poznaj szczegóły » [ X ]
PODZIEL SIĘ



OCEŃ
5.0

Przepis dla biegacza: energetyczne batony miodowe

Zawsze gdy biegasz dłużej niż godzinę, Twój organizm potrzebuje doładowania - te słodkie i chrupiące batoniki mogą być Twoim paliwem na długie biegi. Zapakuj jeden lub dwa do plastikowej torebki i zabierz ze sobą na następny start.

Przepis dla biegacza: energetyczne batony miodowe fot. Mitch Mandell, Matt Rainey

Miód gwarantuje fruktozę i glukozę, czyli cukry proste, które organizm uwielbia i w biegu szybko zamienia na energię.

Składniki:

  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżeczki tartej skórki pomarańczowej
  • 2 kubki granoli
  • 1/2 filiżanki drobno posiekanych orzechów włoskich

Sposób przygotowania

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Przygotuj blaszkę i papier do pieczenia. W misce delikatnie ubij jajka. Dodaj miód, olej i skórkę pomarańczy. Dokładnie wymieszaj z granolą i orzechami. Umieść miksturę na papierze i piecz przez 15 minut lub do otrzymania brązowego koloru. Odstaw do ostygnięcia na 10 minut i potnij na 9 kawałków. Przechowuj przykryte w lodówce, najlepiej w pojemniku na żywność.

W batonie: 192 cal, 23 g węglowodanów, 2 gramy błonnika, 5 g białka, 10 g tłuszczu

Objętość: 9 batonów

Czas przygotowania: 30 minut

RW 10/2016  

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij