Runner's World poleca:

Przepis na domową pizzę: Ciasto, dodatki i triki kucharzy

Poleć ten artykuł:

Królowa włoskiej kuchni jest jak bomba: nie kaloryczna, ale odżywcza - pod warunkiem że przyrządzisz ją w wersji dla biegaczy. Kluczową rolę gra tutaj sposób przygotowania ciasta oraz użyte składniki. Podpowiadamy, jak przygotować domową pizzę, która będzie smakować jak ta z pizzerii.

Wilczy apetyt dopada biegaczy czasami już w końcówce maratonu, ale najczęściej po prysznicu zaraz po długim treningu. Zmęczone ciało czeka na zasłużoną nagrodę, w brzuchu burczy. „Co tu sobie zjeść?” – myśli zaczynają krążyć wokół ulubionych potraw.

Jedno z pierwszych miejsc na liście zachcianek zajmuje właśnie pizza. To zasłużona nagroda, podobnie jak pamiątkowy medal, który zawisa na Twojej piersi. Zresztą czasami podawane prawie jednocześnie – jak w Biegu Kujawiaka, którego partnerem technicznym była Pizza Hut.

Tam każdy uczestnik 30. edycji po skończeniu biegu i okazaniu numeru startowego mógł wybrać pizzę w jednym z 10 smaków. Jeden z najsłynniejszych ultramaratończyków, Dean Karnazes, przyznał, że zamawia największą hawajską, którą zwija przed zjedzeniem i pochłania w trakcie biegu.

Do jedzenia pizzy przyznaje się czołówka polskich maratończyków. Mariusz Giżyński (życiówka 2:11 w maratonie) pozwala sobie na jej zdrową odmianę po zawodach i ciężkich treningach, a Agnieszka Gortel (życiówka 2:30) przyrządza ją samodzielnie po zakończonym sezonie.

Według najnowszych badań PMR Research, aż 62% Polaków przyznaje, że je pizzę przynajmniej raz w miesiącu. Okazuje się, że symbol fast foodu wcale nie musi być niezdrowy, jeśli trafią na niego odpowiednie składniki – wtedy, zamiast ociekać tłuszczem, będzie pełen zdrowych dodatków.

Na zaostrzenie apetytu - Historia pizzy w kawałkach:

Jak pizza podbijała świat biegaczy.

  • 490 p.n.e.: Ateńczycy wysyłają Filipidesa z wiadomością o wygranej pod Maratonem, a pobici Persowie liżą rany i pieką na tarczach placki z serem i daktylami.
  • 79 p.n.e.: Wezuwiusz wybucha i zasypuje Pompeje. Archeolodzy odkopują kamienne płyty, być może służące jako część pieców wykorzystywanych we wczesnych pizzeriach.
  • 1518: Pierwsza pizza w Polsce. Podczas wesela Bony Sforzy i króla Zygmunta Starego goście częstowali się wypiekanym plackiem okraszonym serem, mięsem i przyprawami.
  • 1734: Neapol. Narodziny pizzy marinary – placka z pomidorami dla biednych neapolitańczyków.
  • 1889: Pizza z bazylią, pomidorami i serem zostaje ochrzczona „margheritą” na cześć królowej Małgorzaty, która podczas wizyty w Neapolu komponuje sobie pizzę z takimi właśnie dodatkami.
  • 1905: W Nowym Jorku otwarto pierwszą amerykańską pizzerię – Lombardi’s Pizza.
  • 1957: Dzięki braciom Celentano w sklepach pojawia się pierwsza pizza mrożona. 
  • 1958: W miejscowości Wichita w USA powstała pierwsza na świecie restauracja Pizza Hut.
  • 1975: W Słupsku otwarto pierwszą pizzerię w Polsce.
  • Koniec lat 70. XX wieku: Maratończyk Bill Rodgers słynie z tego, że (będąc u szczytu kariery) po ukończonych wyścigach zajada się pizzą z majonezem.
  • 1993: Na Rynku we Wrocławiu otwarto pierwszą restaurację Pizza Hut w Polsce.
  • 2001: Pizza Hut opracowała formułę pizzy, która trafiła na międzynarodową stację kosmiczną Sojuz. Astronauta Jurij Usachow zjadł ją ze smakiem na orbicie okołoziemskiej.
  • 2010: Polscy piekarze ustanowili rekord świata w wypieku najdłuższej pizzy – 1010 metrów. Niestety, w 2012 roku wynik został pobity przez pizzaoli z Toskanii.
  • 2011: Pizza Hut zostaje sponsorem technicznym Biegu Kujawiaka. Po skończeniu biegu każdy otrzymał kupon na pizzę w jednym z dziesięciu smaków
  • 2012: Wprowadzenie do menu największej pizzy w Polsce. 100 cm średnicy pokrytych serem i dodatkami dostępne było w pizzerii Kometa w Poznaniu.

Przeczytaj, jak przyrządzić zdrową domową pizzę »

Tagi: przepis na pizzę | domowa pizza | jak zrobić pizzę | pizza jak z pizzerii

Oceń artykuł:

3.5

Skomentuj (0)

Brak komentarzy
dodaj pierwszy komentarz

Runner's WorldPorady dla biegaczy

ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij