Runner's World poleca:

Przepis na naleśniki otrębowe z orzechami i owocami

Poleć ten artykuł:

Choć naleśniki z otrębów są nieco bardziej skomplikowane w przygotowaniu od tych klasycznych, włożona praca wynagrodzona jest obłędnym smakiem. Wypróbuj przepis na danie pełne mocy i zdrowia. Dla niego warto zrobić kilka dodatkowych kilometrów.

Naleśniki z otrębów z orzechami włoskimi i jagodami

Do zrobienia tego dania polecamy użycie pełnego mleka - tłuszcz sprawi, że naleśniki będą smaczniejsze i bardziej sycące. A nadmiar kalorii wyrównasz na późniejszym treningu.

Składniki:

  • 1 i 1/2 kubka pełnego mleka
  • kubek błyskawicznych płatków owsianych
  • 3/4 kubka mąki pszennej razowej (albo mieszanki mąki białej i razowej)
  • 3/4 kubka jagód
  • 1/2 kubka drobno siekanych orzechów włoskich
  • 1/4 kubka mąki owsianej albo owsianych otrębów
  • łyżka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki miodu
  • łyżeczka soli
  • 2 rozbełtane jajka

Przygotowanie:

Wlej mleko do płatków, zamieszaj dobrze, a potem dodaj do nich rozbełtane jajka. Połącz mąkę z proszkiem do pieczenia i solą, i dodaj je do mleka, płatków i jajek, energicznie mieszając, aby nie zrobiły się grudki. Na koniec wsyp do naczynia orzechy i jagody. Chochlą do zupy nakładaj ciasto na rozgrzaną patelnię i smaż z jednej strony, aż na powierzchni zaczną robić się bąble, a krawędzie mocno się zrumienią. Wtedy odwróć naleśnika i dokończ jego smażenie. Zrób ok. 10 naleśników (1 porcja to 4 naleśniki).

Razem: kalorie: 400, białko: 15 g, węglowodany: 52 g, tłuszcz: 16 g

Zobacz też:

» Jeżeli wolisz tradycyjne naleśniki, zajrzyj tu: Zdrowe ciasto na naleśniki

» Wypróbuj amerykańską wersję: Pancakes – słodki przysmak z Ameryki

RW 04/2008

Tagi: przepis dla biegacza | przepis na naleśniki | naleśniki z otrębami | naleśniki otrębowe

Oceń artykuł:

5.0

Skomentuj (0)

Brak komentarzy
dodaj pierwszy komentarz

Runner's WorldPorady dla biegaczy

ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij