Runner's World poleca:

Przepisy dla biegacza: Makaron ze szparagami i grzybami

Poleć ten artykuł:

Grzyby i szparagi są bogate w witaminę B, a pesto z nich zawiera dobre dla serca tłuszcze nienasycone. Potrawę możesz bez obaw długo przechowywać w lodówce, więc stanowi idealny plan "B", który uratuje Cię w chwili nagłego, niespodziewanego głodu.

Makaron ze szparagami i grzybami

Makaron to dobry przyjaciel biegacza, to już wiesz. Ale nawet najwięksi fanatycy pasty mogą się znudzić w końcu klasycznym bolognese. Wypróbuj przepis oparty na nowych składnikach - szparagach i grzybach.

Składniki:

Pesto:

  • 2/3 kubka orzechów piniowych
  • 20 dużych liści świeżej bazylii
  • 2/3 kubka natki pietruszki
  • 1/2 kubka oliwy z oliwek extra virgin
  • 1/4 kubka parmezanu
  • 4 ząbki czosnku (obrane)
  • sól gruboziarnista i pieprz (do smaku)

Pozostałe:

  • 500 g makaronu tortellini lub muszelki albo kokardki
  • 30 średnich szparagów (pokrojonych na małe kawałki)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek (do podsmażania)
  • 3 duże, pokrojone kapelusze pieczarek
  • 4 łyżeczki posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie

Lekko zmiksuj składniki na pesto. Zagotuj garnek osolonej wody, wrzuć do niej makaron i po 5 minutach dodaj pokrojone szparagi. Rozgrzej oliwę na patelni (na średnim ogniu). Dodaj grzyby i podsmażaj, aż zmiękną (ok. 5 min). Odcedź makaron i szparagi (odlej 1/2 szklanki przegotowanej wody z makaronu, resztę wylej). Przerzuć je z powrotem do garnka, razem z połową pozostawionej wody. Dodaj pesto i wymieszaj. Skrop pozostałą wodą, dodaj grzyby i posyp natką pietruszki. Porcja dla 6 osób.

W jednej porcji: 763 kcal. Węglowodany: 92 g białko: 21 g tłuszcz: 35 g

RW 05/2014  

Tagi: przepis | dieta | makaron | szparagi | grzyby | pesto

Oceń artykuł:

5.0

Skomentuj (0)

Brak komentarzy
dodaj pierwszy komentarz

Runner's WorldPorady dla biegaczy

ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij