Polityka prywatności - poznaj szczegóły » [ X ]
PODZIEL SIĘ



OCEŃ
5.0

Przepisy na dania z batatów: spróbuj ziemniaków na słodko!

Bataty dają energię przez długi czas i są pełne antyoksydantów - dlatego sprawdzą się po treningu na wysokich obrotach. Warto sprawdzić nasze przepisy na dania z batatów chociażby dlatego, że aż kipią one od witaminy A - w 100 g słodkich ziemniaków znajdziesz prawie 300% normy dziennej normy tego składnika!

Przepisy na dania z batatów: spróbuj ziemniaków na słodko! fot. Levi Brown

Bataty, czyli słodkie ziemniaki, są jak Kenijczycy na starcie polskiego maratonu: pochodzą z egzotycznego kraju, ale niemal zawsze są na pudle.

Słodkawe bulwy wygrywają z naszym kartoflem o wiele większą zawartością antyoksydantów, takich jak beta-karoten czy luteina, ale już poziomem magnezu czy potasu nasze krajowe nie ustępują kuzynom z daleka. Bataty mają do tego więcej cukrów prostych i mniej skrobi, a także więcej błonnika, więc świetnie nadają się do jedzenia po biegu.

Przepisy na dania z batatów

Śniadanie

Ten smak niech będzie zapowiedzią nadchodzących świąt.

Składniki (porcja dla 1 osoby):

  • 1 średni, słodki ziemniak
  •  ¼ filiżanki siekanych orzechów włoskich
  • 1 łyżka miodu
  • szczypta soli i cynamonu Ugotuj pokrojone kawałki batata, aż będą miękkie.

Sposób przygotowania:

W rondlu podgrzej miód, dosyp orzechy, sól i cynamon. Odsącz ziemniaki i polej je podgrzaną masą.

Regeneracja

Nasze chili rozgrzeje Cię w chłodny dzień po biegu.

Składniki (porcja dla 6 osób):

  • 3⁄4 filiżanki łuskanych pestek dyni
  • 1⁄3 łyżeczki sproszkowanego chili
  • 1 łyżka + ¼ filiżanki oliwy
  • 2 lub 3 bataty – obrane i pokrojone
  • 2 łyżki sosu winegret z czerwonego wina
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • 2 łyżki miodu
  • ¼ filiżanki rodzynek

Sposób przygotowania:

Upraż pestki dyni na patelni, a potem posyp chili. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Podgotuj pokrojone bataty ok. 7 minut. Ułóż odsączone kawałki na papierze do pieczenia, posmarowanym łyżką oliwy. W miseczce wymieszaj sos, musztardę, miód i ¼ filiżanki oliwy. Po upieczeniu polej w naczyniu bataty sosem i posyp dynią. 

Kolacja

Pasta miso to doskonały probiotyk, pod warunkiem że dodasz ją do ciepłej, a nie wrzącej wody.

Składniki (porcja dla 4 osób):

  • 2 bataty obrane i pokrojone w kostkę
  • 1 mała kapusta pekińska pokrojona w grube kawałki
  • 1⁄3 filiżanki białej pasty miso
  • 1 puszka białej fasoli
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • kilkanaście piórek szczypiorku, grubo pokrojonych

Sposób przygotowania:

W dużym garnku zagotuj litr wody i włóż do wrzątku słodkie ziemniaki. Gotuj około 10 minut, aż będą miękkie. Włóż kapustę pekińską i gotuj 1 minutę. Dodaj fasolę i olej sezamowy. Odlej do miseczki kilka łyżek wody, żeby przestygła. Rozpuść w niej pastę miso. Kiedy zupa lekko przestygnie, dodaj rozrobione miso. Nalej do miseczek i posyp szczypiorkiem.

RW 11/2016 

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij