[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
  • Runner's World

  • Dieta

  • Przepisy na potrawy z makaronu - spaghetti, farfalle, rigatoni i nie tylko

REKLAMA
PODZIEL SIĘ



OCEŃ
5.0

Przepisy na potrawy z makaronu - spaghetti, farfalle, rigatoni i nie tylko

Masz dobrze przygotowany do zawodów silnik – teraz potrzebujesz do niego najlepszego paliwa. Oto przepisy na gwarantującą rekordowe osiągi mieszankę. Przyrządź dania z makaronu według poniższych przepisów i zaproś znajomych na pasta party z prawdziwego zdarzenia.

Przepisy pasta party Przygotowując sos do makaronu, żeby ograniczyć kalorie, ale nie stracić smaku, użyj pełnotłustego mleka 3,2% (61 kcal w 100 ml) zamiast śmietany 30%, która ma około 300 kcal. (fot. Mitch Mandel.

Z ładowaniem akumulatorów węglowodanami u biegaczy jest trochę jak z napędami hybrydowymi w samochodach. Węgle, podobnie jak prąd w hybrydach, służą do rozpędzania na starcie i pierwszych kilometrach. Potem organizm przełącza się na pobieranie energii z tłuszczu, czyli wysokooktanowego paliwa, a samochód czerpie moc z benzyny.

W okresie przedstartowym węglowodany mogą stanowić nawet do 70% dziennego zapotrzebowania na energię – po biegu uzupełnią wyczerpane niemal do zera zapasy energii. Nasze przepisy na bazie makaronu, czyli ulubionego paliwa biegaczy, nie są klasycznymi wariacjami na temat sosu bolońskiego i spaghetti, choć od sosu pomidorowego i dobrej jakości mięsa ciężko uciec.

Większość przepisów to raczej dania regeneracyjne jako nagroda za trud włożony w maraton, ale są też lekkie wersje do ładowania energii przed startem.

Makaron z brokułem, kiełbasą i pietruszką

Składniki na 6 porcji:

  • 500 g makaronu farfalle, czyli typu kokardki
  • 450 g kiełbasy pokrojonej na 2,5-cm kawałki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 filiżanki brokułu
  • ¼ filiżanki posiekanej świeżej natki pietruszki
  • suszone płatki chili lub mielona pikantna papryka
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  • aromatyczny ser żółty

Przygotowanie:

  1. Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Na dużej patelni, na średnim ogniu, rozgrzej 2 łyżki oliwy.
  3. Wrzuć kiełbasę i smaż, mieszając przez 6 minut albo do chwili, gdy lekko zbrązowieje.
  4. Dodaj drobno pokrojony czosnek i różyczki brokułu. Smaż, mieszając, przez 1-2 minuty.
  5. Odcedź makaron i wrzuć go na patelnię z pozostałymi 2 łyżkami oliwy, pietruszką i płatkami chili lub mieloną papryką. Przypraw solą i pieprzem.
  6. Wymieszaj i posyp garścią sera.

REKLAMA

REKLAMA

Spaghetti z owocami morza

Składniki na 8 porcji:

  • 500 g spaghetti
  • 1 kg owoców morza (kawałki ryb, skorupiaki, krewetki, kalmary)
  • 4 duże, posiekane pomidory
  • 4 ząbki czosnku, posiekane
  • 1/3 filiżanki oliwy z oliwek
  • 1/3 filiżanki posiekanej, świeżej natki pietruszki plus trochę do dekoracji
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 190 °C.
  2. Pokrój ryby na kawałki o wielkości 5 i 7 cm, wyczyść małże, obierz krewetki oraz usuń ich wnętrzności (możesz kupić gotową mieszankę owoców morza).
  3. W żeliwnym garnku z grubym dnem o średnicy ok. 30 cm wymieszaj pomidory, czosnek, oliwę, pietruszkę, pieprz i sól. Duś pod przykryciem przez 5 minut na wolnym ogniu.
  4. Dopraw owoce morza solą, pieprzem i delikatnie dodaj do garnka. Przykryj naczynie i włóż do piekarnika. Piecz przez kolejne 10 minut lub do chwili, gdy białko ryby się zetnie.
  5. Rozsyp skorupiaki na górze, przykryj i piecz kolejne 10 minut albo do chwili, gdy skorupy się otworzą. W tym czasie ugotuj spaghetti zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.
  6. Dodaj makaron do garnka z owocami morza i delikatnie wymieszaj. Posyp natką pietruszki.

Rurki z pomidorami i mozzarellą

Składniki na 4 do 6 porcji:

  • 500 g makaronu rigatoni
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 1-2 ząbki czosnku, drobno posiekanego
  • 5-6 małych pomidorów
  • 230 g świeżej mozzarelli (to ta biała w woreczku i zalewie), porwanej na małe kawałki
  • ¼ filiżanki posiekanej, świeżej bazylii
  • ¼ filiżanki posiekanej natki pietruszki
  • świeżo zmielony czarny pieprz starty
  • ser typu pecorino (lekko pikantny)

Przygotowanie:

  1. Ugotuj makaron według wskazówek na opakowaniu.
  2. W misce delikatnie wymieszaj oliwę, czosnek, pomidory, mozzarellę, bazylię i pietruszkę.
  3. Odcedź makaron, dodaj do miski i wymieszaj. Jeśli trzeba, dodaj więcej oliwy.
  4. Dopraw do smaku pieprzem i posyp serem. Możesz zrobić wersję z mięsem drobiowym.

REKLAMA

Lekka lasagne do syta

Składniki na 6 do 8 porcji:

  • 500 g makaronu lasagne
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 ząbki czosnku
  • 500 g mielonej wołowiny
  • 6 filiżanek sosu pomidorowego
  • 170 g koncentratu pomidorowego
  • ¼ filiżanki posiekanej, świeżej bazylii
  • ¼ filiżanki posiekanej natki pietruszki
  • ½ łyżeczki suszonego oregano
  • 400 g sera ricotta
  • 230 g żółtego sera typu mozzarella
  • 230 g białej, świeżej mozzarelli w plastrach

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 °C.
  2. Ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu. Odcedź i rozłóż pojedynczo na papierze do pieczenia.
  3. W dużym rondlu, na średnim płomieniu, rozgrzej lekko oliwę. Wrzuć czosnek i smaż, mieszając przez minutę albo do momentu, kiedy się zezłoci.
  4. Dodaj mięso i smaż, mieszając przez 5 minut albo do chwili, gdy zbrązowieje.
  5. Dodaj sos pomidorowy, koncentrat oraz zioła i wymieszaj.
  6. Zmniejsz płomień i gotuj przez 15 minut, żeby sos zgęstniał.
  7. Przełóż 1/4 sosu na dno naczynia o wymiarach 33 x 8 x 23 cm. Rozłóż na nim pojedynczą warstwę makaronu i posmaruj 1/3 pozostałego sosu – dokładnie, aby cały makaron był przykryty.
  8. Rozłóż po 1/3 ricotty i porwanej mozzarelli.
  9. Powtórz dwa razy (uzyskasz trzy warstwy).
  10. Na wierzchu połóż świeżą mozzarellę i żółtą. Piecz przez 45 minut albo do momentu, gdy się zezłoci i zacznie bulgotać.

Makaron ze świeżymi warzywami

Składniki na 6 do 8 porcji:

  • 500 g cienkiego spaghetti albo capellini
  • 4 średnie pomidory, posiekane
  • ½ małej białej cebuli, drobno posiekanej
  • 500 g ugotowanej fasoli (może być z puszki)
  • 1⁄3 filiżanki oliwy z oliwek sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:

  1. Ugotuj makaron według wskazówek na opakowaniu.
  2. Wrzuć pomidory, cebulę i fasolę do dużej miski.
  3. Odcedź makaron i przełóż do miski.
  4. Dodaj oliwy oraz soli i pieprzu do smaku. Wymieszaj.

REKLAMA

REKLAMA

Spaghetti z jajkami

Składniki na 4 porcje:

  • 500 g spaghetti
  • 3 filiżanki sosu pomidorowego
  • 2 łyżki masła
  • 1 średnia cebula, obrana
  • 6 jajek ugotowanych na twardo i obranych
  • tarty żółty ser

Przygotowanie:

  1. W głębokim, średniej wielkości rondlu zeszklij cebulę na maśle, dodaj sos i podgrzej na niskim płomieniu, aż będzie ciepły.
  2. Dodaj jajka i podgrzewaj na niskim ogniu.
  3. Ugotuj makaron według wskazówek na opakowaniu. Odcedź i rozdziel na 4 miski.
  4. Wyrzuć cebulę i rozdziel sos, dodając do każdej miski 3 połówki jajka.
  5. Posyp tartym serem.

Kurczak w śmietanie z pietruszką

Składniki na 4 do 8 porcji:

  • 500 g makaronu linguine
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 500 g posiekanych kawałków fileta z piersi kurczaka lub trybowanych udek
  • 1 filiżanka słodkiej śmietany
  • ½ filiżanki startego, dojrzewającego sera
  • ¼ filiżanki natki pietruszki
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:

  1. Ugotuj makaron zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Na dużej patelni rozgrzej oliwę i masło na średnim płomieniu.
  2. Wrzuć czosnek i smaż, aż się lekko zezłoci. Dodaj mięso z kurczaka i smaż przez 5 minut, mieszając.
  3. Dodaj śmietanę, ¼ filiżanki sera i podgrzewaj do momentu, aż się rozpuści.
  4. Odcedź makaron i przełóż na patelnię. Posyp pietruszką, solą i pieprzem do smaku. Wymieszaj.

Co z tym glutenem?

O ile nie masz celiakii, nadwrażliwości na gluten lub alergii na pszenicę, nie musisz jeść makaronu bezglutenowego. Nie pomoże Ci schudnąć ani biegać szybciej.

Gluten ma za sobą kilka trudnych lat, będąc pod lupą badaczy i ostrzałem mediów. Wielu ludzi – w tym i biegaczy – ze względu na nietolerancję tego białka unika makaronu, chleba i innych produktów pszennych. Tymczasem wśród naukowców narasta przekonanie, że to nie sama pszenica jest winna, ale nadużywanie środków chemicznych w jej produkcji. Wielu z nas zadaje sobie pytanie: czy dieta bezglutenowa naprawdę działa?

Pszenica odgrywa ważną rolę w diecie wielu społeczności na świecie, zatem w zwiększenie jej zbiorów włożono wiele wysiłku, tworząc „superpszenicę”, która wywołuje problemy gastryczne. Powszechne jest także odchwaszczanie pól z pszenicą środkami zawierającymi glifosat, by zwiększyć wydajność i ułatwić rolnikom zbiór.

Według wielu opracowań naukowych wiąże się go z zachorowalnością na raka i problemami z trawieniem. Jeśli tylko możesz, wybieraj makaron z mąki orkiszowej lub innych „starych zbóż” z upraw ekologicznych.

RW 09/2017

Komentarze

 (1)
ZOBACZ KOMENTARZE
REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij