[ X ]

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu), wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych na zasadach wskazanych w "Polityce prywatności"

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
REKLAMA
PODZIEL SIĘ



OCEŃ
5.0

Przepisy na sałatki z kapusty – tęczową i coleslaw

Eskimosi mają 24 określenia na śnieg, ale i tak wypadają blado przy znanych nam 38 gatunkach liściastej królowej polskich stołów. Dania z kapusty nie muszą, ba, wręcz nie mogą być nudne. Oto 2 nowe przepisy z dodatkiem kolorów i słońca.

Przepis na sałatki z kapusty Kiszona prosto z beczki jest spoko, ale dodaj ananasa, trochę miodu i podaj na ciepło, a zmieni się w wykwintne danie. (fot. Cyd McDowell).

Kiszonej kapusty mogą nam zazdrościć biegacze z innych krajów, bo dzięki dobrym bakteriom wzmacnia ochronę przed wirusami. Wszystkie kapustowate pełne są witaminy K, która w połączeniu z wapniem i witaminą D wzmacnia kości łamiące się czasem na lodzie.

Do tego foliaty i żelazo pobudzają produkcję czerwonych krwinek potrzebnych do podtrzymania formy. Dodatkowo, prócz tego, że jest pyszna, to 1 filiżanka białej kapusty to aż 2 g błonnika, 90% Twojego dziennego zapotrzebowania na witaminę C i tylko 19 kcal.

REKLAMA

Sałatka tęczowa z kapusty kiszonej

Składniki na 4 porcje:

  • ¼ główki czerwonej kapusty
  • ¼ główki kapusty pekińskiej
  • 1 czerwona cebula
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • kawałki i sok 1 grejpfruta
  • kawałki i sok 1 pomarańczy
  • sok z 1 cytryny
  • 1 łyżka serka wiejskiego
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka rodzynek chili w proszku
  • sól ziołowa

Przygotowanie:

  1. Ustaw piekarnik na średnią moc.
  2. Posmaruj kapustę i cebulę oliwą z oliwek i opiekaj, obracając, by się nie spaliły (pekińska – 5 minut, reszta – 10 min).
  3. Odstaw do ostygnięcia, po czym porwij kapustę i posiekaj cebulę.
  4. W misce wymieszaj kawałki owoców, sok, serek wiejski, majonez i rodzynki.
  5. Dodaj kapustę i cebulę, wymieszaj. Dopraw do smaku przyprawami i solą.

Sałatka karaibski coleslaw

Składniki na 6 porcji:

  • ¼ filiżanki majonezu
  • ¼ filiżanki oliwy z oliwek
  • ¼ filiżanki świeżego soku z limonki
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 2 łyżki musztardy Dijon
  • 2 łyżki świeżego koperku, posiekanego
  • 1 łyżka cukru
  • 2 małe papryczki chili, oczyszczone z nasion i drobno pokrojone
  • 1 ząbek czosnku, posiekany
  • 8 filiżanek (ok. ½ kg) posiekanej, świeżej kapusty: białej, czerwonej albo ich mieszanki
  • 2 duże starte marchewki
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. W średniej misce wymieszaj pierwsze 10 składników.
  2. Kapustę i marchewkę umieść w dużej misce i polej taką ilością sosu, by pokrył wszystkie składniki.
  3. Dopraw solą i pieprzem.

Nie masz ochoty na kapustę? Spróbuj przepisów na inne sałatki:

RW 12/2017

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij