Kiszonej kapusty mogą nam zazdrościć biegacze z innych krajów, bo dzięki dobrym bakteriom wzmacnia ochronę przed wirusami. Wszystkie kapustowate pełne są witaminy K, która w połączeniu z wapniem i witaminą D wzmacnia kości łamiące się czasem na lodzie.
Do tego foliaty i żelazo pobudzają produkcję czerwonych krwinek potrzebnych do podtrzymania formy. Dodatkowo, prócz tego, że jest pyszna, to 1 filiżanka białej kapusty to aż 2 g błonnika, 90% Twojego dziennego zapotrzebowania na witaminę C i tylko 19 kcal.
Sałatka tęczowa z kapusty kiszonej
Składniki na 4 porcje:
- ¼ główki czerwonej kapusty
- ¼ główki kapusty pekińskiej
- 1 czerwona cebula
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- kawałki i sok 1 grejpfruta
- kawałki i sok 1 pomarańczy
- sok z 1 cytryny
- 1 łyżka serka wiejskiego
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżka rodzynek chili w proszku
- sól ziołowa
Przygotowanie:
- Ustaw piekarnik na średnią moc.
- Posmaruj kapustę i cebulę oliwą z oliwek i opiekaj, obracając, by się nie spaliły (pekińska – 5 minut, reszta – 10 min).
- Odstaw do ostygnięcia, po czym porwij kapustę i posiekaj cebulę.
- W misce wymieszaj kawałki owoców, sok, serek wiejski, majonez i rodzynki.
- Dodaj kapustę i cebulę, wymieszaj. Dopraw do smaku przyprawami i solą.
Sałatka karaibski coleslaw
Składniki na 6 porcji:
- ¼ filiżanki majonezu
- ¼ filiżanki oliwy z oliwek
- ¼ filiżanki świeżego soku z limonki
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 2 łyżki musztardy Dijon
- 2 łyżki świeżego koperku, posiekanego
- 1 łyżka cukru
- 2 małe papryczki chili, oczyszczone z nasion i drobno pokrojone
- 1 ząbek czosnku, posiekany
- 8 filiżanek (ok. ½ kg) posiekanej, świeżej kapusty: białej, czerwonej albo ich mieszanki
- 2 duże starte marchewki
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
Przygotowanie:
- W średniej misce wymieszaj pierwsze 10 składników.
- Kapustę i marchewkę umieść w dużej misce i polej taką ilością sosu, by pokrył wszystkie składniki.
- Dopraw solą i pieprzem.
Nie masz ochoty na kapustę? Spróbuj przepisów na inne sałatki:
- Sałatka z miętą, pomidorami i fetą
- Pomidorowa sałatka z serem feta i awokado
- Sałatka z kraba, z fasolką, jabłkiem i awokado
- Arbuz i sałatka z fetą
- Sałatka z burakiem, awokado i pomarańczą
- Sałatka z jarmużem i orzechami
RW 12/2017
Komentarze