Runner's World poleca:

Przypis dla biegacza: Zdrowy domowy burger z indyka

Poleć ten artykuł:

Burger kojarzysz wyłącznie z niezdrowym fast foodem? Błąd! Domowy burger na bazie mięsa z indyka to doskonała propozycja dla wszystkich ceniących sobie zdrowe odżywianie. Ilość tłuszczu w jego mięsie bije na głowę klasyczne kotlety z wołowiny.

Przypid dla biegacza: Burger z indyka

Zrobione z chudego mięsa drobiowego burgery są w istocie idealnym posiłkiem na regenerację po ciężkim biegu. Dostarczą Ci dobrej mieszanki białka i węglowodanów, aby odnowić zapasy glikogenu w mięśniach i naprawić ich uszkodzenia. Natomiast rukiew wodna lub bardziej dostępna w Polsce roszponka zawiera żelazo i kwas foliowy, odbudowujące czerwone krwinki. Ich zbawienny wpływ jest dla biegaczy kluczowy, ponieważ – według US National Library of Medicine – erytrocyty są uszkadzane za każdym razem, gdy uderzasz stopami o asfalt podczas biegu.

Zamiast frytek smażonych na oleju zrób frytki pieczone. Może nie będą tak chrupkie, ale dzięki temu o niebo zdrowsze i bez szkodliwego akrylamidu. Skrop je oliwą, np. o smaku czosnku i rozmarynu. Czosnek wzmacnia układ odpornościowy, tak kluczowy dla biegaczy szczególnie jesienią i zimą, a pikantne chili przyspiesza metabolizm.

Składniki:

  • 2 duże ziemniaki
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 200 g mięsa mielonego z indyka dobrej jakości
  • 1 ząbek czosnku, obrany i wyciśnięty przez praskę
  • 1 łyżeczka pasty z ostrych papryczek chili
  • 1/2 papryczki chili (bez ziaren i drobno posiekana)
  • garstka posiekanej pietruszki
  • 2 pełnoziarniste bułki
  • 1 duży pomidor
  • garść roszponki lub rukwi wodnej
  • 2 łyżki majonezu
  • świeżo mielony pieprz
  • 1 łyżka mielonego kminku


Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Pokrój ziemniaki w ćwiartki lub kawałki grubości małego palca. Umieść je na papierze do pieczenia i blaszce, skrop oliwą z oliwek, posyp pieprzem i kminkiem. Piecz około 30 min. W dużej misce zmieszaj mięso z indyka z czosnkiem, pastą z chili, papryczką i pietruszką. Następnie uformuj z niego burgery (zwilż ręce wodą, a mięso nie będzie przywierać).

Na patelnię wlej łyżkę oleju, rozgrzej go i smaż burgery po dwie minuty z każdej strony, tak aby „kąpały się” się w wypuszczonych przez mięso „sokach”. Potem obniż temperaturę i smaż burgery jeszcze przez 3 minuty równomiernie z każdej strony, aż będą delikatnie brązowe.

Przekrój bułki – na jednej ze stron rozprowadź majonez, na drugiej ułóż wszystkie warstwy (pomidora, rukiew i mięso). Podawaj z upieczonymi ziemniakami.

W jednej porcji: kalorie 600, tłuszcz 18 g, węglowodany 77,5g, białko 36 g.

Jeszcze więcej przepisów na zdrowy fast food:

» Przepis dla biegacza: Domowy kebab z jagnięciny

» Przepis dla biegacza: Makaron z kurczakiem po azjatycku

» Przepis dla biegacza: Tortilla z jajkiem i awokado

RW 10/2014

Tagi: przepis dla biegacza | zdrowy fast food | burger z indyka | domowy burger | jak zrobić zdrowego burgera

Oceń artykuł:

4.0

Skomentuj (0)

Brak komentarzy
dodaj pierwszy komentarz

Runner's WorldPorady dla biegaczy

ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij