Runner's World poleca:

Sól a zdrowie: cała prawda o działaniu sodu

Poleć ten artykuł:

Nie ulega wątpliwości, że nadmiar soli szkodzi zdrowiu. Jednak jej niedobór ma zły wpływ na biegową formę. Ile w takim razie muszą solić biegacze, aby nie zaszkodzić zdrowiu i wynikom? Oto odpowiedź. 

Kiedy po intensywnym wysiłku w upalny dzień ściągasz z siebie totalnie przepoconą koszulkę, jest ona aż nadto czytelną wskazówką, że musisz uzupełnić niedobór wody. Ale kiedy koszulka, spodenki i czapeczka zaczynają wysychać, pojawiają się na nich białe, słone plamy, które są równie ważnym komunikatem.

Możesz mieć wtedy ochotę na słone paluszki albo solone orzeszki, ale - podobnie jak wielu biegaczy - prawdopodobnie poważnie się zastanawiasz, czy ulec tej zachciance. Czy słusznie?

Po co nam sól?

Opinie na temat sodu, głównego składnika soli, są podzielone. Z jednej strony, zbyt duża ilość soli ma podnosić ciśnienie krwi. Zalecana dzienna dawka to 2300 mg, ale nawet ci biegacze, którzy unikają takich słonych „bomb", jak gotowe jedzenie i posiłki w fast foodach, są w stanie bez trudu uzupełnić poziom sodu w organizmie.

Jeśli na śniadanie zjesz płatki zbożowe, na drugie śniadanie kanapkę z indykiem, a między posiłkami wrzucisz do ust garść precelków, już w tym momencie (a przecież do obiadu jeszcze daleko) Twoje spożycie sodu będzie wynosić 1600 mg. Z drugiej strony, jeśli jest gorąco lub intensywnie trenujesz, możesz wraz z wodą wypocić naprawdę duże ilości soli - nawet 3000 mg w ciągu godziny.

Utrata takiej ilości sodu nie jest wskazana, ponieważ pierwiastek ten jest niezbędnym elementem gospodarki wodnej organizmu. „Sód pomaga regulować poziom płynów w organizmie" - mówi dr Bob Seebohar, szef katedry żywienia w sporcie na University of Florida.

Zbyt duże obniżenie poziomu sodu powoduje u biegaczy różne problemy, na przykład częste skurcze oraz hiponatremię - rzadki, ale czasem śmiertelny stan, w którym nadmiar wody w organizmie prowadzi do zbyt niskiego poziomu sodu we krwi. Pytanie więc brzmi następująco: jaka ilość sodu zaspokaja potrzeby organizmu biegacza?

Byle nie przesolić

Odpowiedź na powyższe pytanie zależy od wielu czynników, łącznie z pogodą i Twoją fizjologią. „Człowiek, który mocno się poci, może stracić 1300 mg sodu podczas pięciokilometrowego biegu, a taki, który poci się mniej, tylko 155 mg" - mówi Kris Osterberg z Gatorade Sports Science Institiute w Barrington w stanie Illinois - jednego z niewielu miejsc na świecie, gdzie mierzy się utratę soli w ciele człowieka.

Najlepsi biegacze mierzą sobie poziom sodu, aby wiedzieć, ile go uzupełnić. Nam pozostaje kontrolować stan skóry. Jeżeli na jej powierzchni po bieganiu pojawia się gruba warstwa białego osadu, po treningu zjedz słoną przekąskę lub wypij napój dla sportowców z zawartością około 200 mg sodu. „Zjedzenie czegoś słonego po wysiłku pozwala organizmowi lepiej uzupełnić niedobory wody" - wyjaśnia dr Seebohar.

Tagi: zdrowie | dieta | sól | skurcze | hiponatremia | sód | woda

Oceń artykuł:

3.8

Skomentuj (0)

Brak komentarzy
dodaj pierwszy komentarz

Runner's WorldPorady dla biegaczy

ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij