Runner's World poleca:

Zdrowa dieta: najlepsze produkty dla biegacza

Poleć ten artykuł:

Zrób wiosenne porządki w swoim menu. Wprowadź małe zmiany do jadłospisu, które przyniosą wielkie rezultaty. Zobacz, jakich produktów nie powinno zabraknąć w Twojej codziennej diecie, żeby dostarczać sobie najlepszego paliwa.

spiżarnia, produkty spożywcze, kuchnia

Wiosna to czas, w którym na talerze wracają świeże warzywa. Ale bogata w składniki odżywcze zielenina to nie wszystko, co powinno często gościć w twoim menu. Oto, co następnym razem powinno wylądować w Twoim sklepowym koszyku:

• Pełne ziarna. Jedzenie takich samych posiłków każdego ranka powoduje, że dostarczasz swojemu organizmowi ograniczoną ilość składników odżywczych. Wprowadź nowe produkty do porannego jadłospisu, np. do pełnoziarnistych płatków zbożowych dorzuć garść jagód, kawałków jabłka, gruszki, zalej je jogurtem greckim i dopraw łyżką miodu.

Żurawina. Jeżeli zwykle pijesz czarną lub zieloną herbatę, spróbuj białej – zawiera więcej katechin, które mogą zmniejszyć ryzyko chorób serca. Przerzuć się z soku pomarańczowego na soki z granatu lub żurawiny. Mają więcej przeciwutleniaczy, które łagodzą mikrostany zapalne mięśni po intensywnym treningu.

Karczochy. Wiosną pojawia się wiele świeżych produktów, jak sałata (bogata w magnez, który pomaga uwolnić skumulowaną energię), szparagi i karczochy (źródło kwasu foliowego). Uzupełnią niedobory po wyczerpującym treningu.

Razowy makaron. Sięgnij po nowe, zdrowsze alternatywy poszczególnych produktów. Na przykład - pełnoziarniste makarony oraz siemię lniane. W dziale mrożonek znajdź mieszanki owocowe. Zaopatrz się w zdrowe, gotowe przekąski, np. chipsy z suszonych owoców lub orzechy.

Świeże zioła. Zioła przeważnie szybko tracą świeżość i więdną po paru dniach. Herb-Savor to urządzenie, które przedłuży żywot ziół aż do 3 tygodni. Wystarczy umieścić korzenie w podstawce z wodą, a łodygi zamknąć w przezroczystym pojemniku, który podtrzymuje zieleninę.

Ogród na parapecie. Zasadź w doniczce krzaczek pomidora, papryki i ulubione zioła, po czym umieść je na balkonie lub kuchennym parapecie. Według dietetyków zjadamy więcej warzyw, jeżeli wyhodujemy je sami.

RW 04/2013

Tagi: dieta | odżywianie | jedzenie | wiosna | porady

Oceń artykuł:

5.0

Skomentuj (0)

Brak komentarzy
dodaj pierwszy komentarz

Runner's WorldPorady dla biegaczy

ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij