Polityka prywatności - poznaj szczegóły » [ X ]
PODZIEL SIĘ



OCEŃ
4.9

Biały, słodki drań, czyli wszystko, co powinieneś wiedzieć o cukrze

Cukier jest uzależniający jak metamfetamina, a tańszy niż frytki. Stąd mamy globalną epidemię otyłości. Warto się z nim kumplować tylko podczas biegu, bo daje kopa. Ale na co dzień Ty musisz skopać jego cztery litery.

Biały, słodki drań, czyli wszystko, co powinieneś wiedzieć o cukrze fot. Matt Rainey

Cukier może i krzepi biegaczy, ale jego nadmiar prowadzi do chorób serca. Niedawno gruchnęła informacja, że od 50 lat przemysł cukrowniczy starał się wpływać na publikowane wyniki badań, tak aby oczerniały tłuszcz, a wybielały cukier jako głównego winowajcę problemów z układem krążenia. W proceder byli zaangażowani naukowcy z Harvardu.

Swoje na sumieniu ma też Coca-Cola, finansująca naukowców umniejszających niebezpieczne związki między piciem słodkich napojów a oponą na brzuchu. Jak myślisz, ile cukru zawierał Twój obiad? Masz pewność, że był go pozbawiony? Nawet jeśli starasz się jeść w miarę zdrowo, to podstępnie ukryte dawki cukru zaszkodzą Ci w pozornie niegroźnych produktach, jak jogurt, dressing sałatkowy czy płatki śniadaniowe.

W marcu 2015 roku Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) potwierdziła, że nowym zaleceniem jest ograniczenie spożycia cukru do mniej niż 10% całkowitego zapotrzebowania energetycznego, a jeszcze lepiej do 5% (6 łyżeczek cukru). Tymczasem dodawany do produktów cukier stanowi w diecie Polaków 19% zapotrzebowania energetycznego i jest to jeden z najgorszych wyników w Europie. Słowem kluczowym okazuje się „dodawany”.

Naturalny cukier, np. w owocach, warzywach i nabiale, występuje w towarzystwie składników odżywczych: witamin, minerałów i błonnika. Warto więc wiedzieć, jak odróżniać zły cukier od dobrego. Pierwszą linią obrony przed nieproszonym gościem jest znalezienie na etykiecie pseudonimów, pod jakimi kryje się nasz przestępca: sacharoza, brązowy cukier, syrop kukurydziany, dekstroza, fruktoza, syrop klonowy, cukier trzcinowy.

Żeby przekonać się, jak dużo cukru dodaje się do produktów zawierających go naturalnie (jogurty, mleko), porównaj etykiety naturalnych wersji do smakowych. Np. 240 ml niskotłuszczowego mleka zawiera 13 gramów cukru (licząc z laktozą). Taka sama ilość niskotłuszczowego mleka czekoladowego kryje aż 24 g cukru. Odejmij laktozę, a okaże się, że dosypany cukier to aż 11 gramów!

Ukryta słodycz

Patrz na etykietki: dodatkowy cukier znajdziesz w wielu popularnych produktach.

  • Płatki zbożowo-smakowe: 12 g cukru w paczce
  • Sos BBQ: 12 g w 2 łyżeczkach
  • Poduszeczki zbożowe: 12 g w 30 gramach
  • Sos ze słoika: 12 g w 2 filiżankach
  • Mleko czekoladowe: 12 g w 230 ml
  • Karmelowe macchiato: 16 g w 450 ml
  • Napój sportowy: 28 g w 500 ml
  • Owocowy jogurt smakowy: 28 g w 230 gramach
  • Herbata mrożona: 96 g w 500 ml

Co w zamian?

To przyjazne biegaczom menu jest pełne wartościowych składników, białka i wysokiej jakości węglowodanów. Pozbyliśmy się natomiast podstępnej słodyczy.

Śniadanie

  • 2 jajka zmieszane z 1 filiżanką szpinaku, ½ filiżanki pieczarek i 2 łyżkami cebuli
  • 2 kromki pełnoziarnistego chleba
  • gruszka + cynamon

Poranna przekąska

  • ½ filiżanki suszonych wiśni
  • 20 migdałów
  • 500 ml zielonej herbaty

Lunch

  • 1 ½ filiżanki zupy z soczewicy
  • 2 łyżki hummusu z garścią świeżych warzyw
  • 1 filiżanka sałatki owocowej z ½ filiżanki naturalnego jogurtu
  • Popołudniowa przekąska
  • 50 g kabanosów drobiowych

Kolacja

  • 120 g pieczonego łososia z 1 filiżanką dzikiego ryżu
  • 1 filiżanka gotowanego na parze kalafiora + 2 łyżki parmezanu DESER
  • 1 kawałek ciasta marchewkowego bez cukru z ½ filiżanki jagód

Całkowita ilość naturalnego cukru: 9 łyżeczek (36 g)

Cukrowe bomby

Nasz organizm niezbyt dobrze radzi sobie z permanentnym nadmiarem cukru. Przyczynia się on do wielu tzw. chorób cywilizacyjnych.

Cukrzyca. U pożeraczy słodkości wzrasta ryzyko cukrzycy typu II. Badania z 2015 roku wykazały, że osoby, które regularnie spożywały słodzone napoje, były bardziej narażone na wystąpienie tej choroby.

Tłuszcz trzewny. Codzienne picie słodzonych napojów to prosta droga do złego cholesterolu i pojawienia się tłuszczu obrastającego narządy. Zostaje zaburzone działanie insuliny, a następnie pojawia się cukrzyca typu II.

Choroby chroniczne. Cukier jest też potencjalnym winowajcą otyłości, zniszczenia wątroby, wad serca i raka. Dieta bogata w cukier podwyższa poziom triglicerydów, obniżając poziom dobrego cholesterolu.

Głód i wilczy apetyt. Rafinowany cukier zakłóca działanie hormonów, które powodują uczucie sytości. Jeśli zjesz za dużo cukru, Twój organizm po niedługim czasie znów będzie wołał o jedzenie i kolejne wielkie porcje.

RW 10/2016

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij