Polityka prywatności - poznaj szczegóły » [ X ]

Runners-world.PL

PODZIEL SIĘ

3


OCEŃ
5.0

Dieta przeciw chorobom. Produkty poprawiające odporność

Wzmocnij swoją odporność dodając do jadłospisu produkty, które pomagają organizmowi obronić się przed wirusami. Nie czekaj, aż zaczniesz czuć się niewyraźnie, zastosuj profilaktycznie. Zobacz, jakie produkty są Twoimi sojusznikami w walce z przeziębieniem.

Dongyun Lee Wzmocnij dietą swoją odporność / Ilustracja: Dongyun Lee

Nic tak nie wybija z treningowego rytmu, jak potężne przeziębienie czy dokuczliwa grypa, a na nasze nieszczęście obie przypadłości ramię w ramię szaleją o tej porze roku. Jak je pokonać? To całkiem proste: wystarczy przez odżywianie wzmocnić układ odpornościowy.

Twój układ odpornościowy to skomplikowana maszyna, która jest w stanie utrzymać Cię w zdrowiu, ale musisz napędzić ją odpowiednim paliwem. Gdy wirus dostaje się do organizmu, Twój układ odpornościowy wszczyna alarm, namnaża oddziały i wychodzi intruzowi na spotkanie.

W efekcie powstają dodatkowe komórki, które zdolne są zwalczyć tego samego wirusa, jeśli pojawi się on w przyszłości. Siła organizmu bierze się także z pożywienia, ale już kilka żywieniowych wpadek potrafi osłabić zdolności obronne Twojego ciała. Dlatego tak ważne jest, by wybierać produkty bogate w składniki, które pozwolą Twojemu organizmowi odpowiedzieć z pełną mocą.

Migdały

Migdały są wręcz naładowane duetem wpływającym na odporność: witaminą E i manganem. W porcji (30 g) pokrywają aż 37% dziennego zapotrzebowania na oba składniki! Dieta wielu biegaczy bywa uboga w te właśnie substancje, a ich deficyt może osłabić pierwszą szarżę leukocytów na patogeny.

Przepis: Dodaj migdały do płatków zbożowych z jogurtem oraz sałatki z ryżem.


Morskie ryby

Już 100 g ryby, choćby z puszki, pokrywa więcej niż 100% dziennego zapotrzebowania na witaminę D. To właśnie ona utrzymuje w gotowości cały szwadron białych krwinek. Zima bez „D” to ryzyko infekcji. Ryby dostarczają także białka i kwasów omega-3, na których budowana jest siła układu odpornościowego.

Przepis: Wymieszaj tuńczyka z selerem naciowym i natką pietruszki. Muśnij majonezem. Jedz z bułką razową. 


Jarmuż

Liście jarmużu zawierają kwas foliowy i witaminę B, która wspomaga tworzenie komórek odpornościowych za każdym razem, kiedy Twoje ciało rozpoczyna walkę z wirusami. Związki zwane glukozynolanami koją zapalenie spowodowane przez działanie zabójczych leukocytów T, co sprawia, że choroba mija nieco bardziej znośnie.

Przepis: Podsmaż lub podduś, dodaj do zupy lub sałatki.


Kefir

Porcja kefiru dostarcza cały zestaw zdrowych bakterii, które wspomagają funkcje immunologiczne i dosłownie budują barierę w Twoich jelitach. Niechciane watahy intruzów rozbijają się na jej ścianie, a Ty cieszysz się zdrowiem.

Przepis: Dodawaj kefir do masy naleśnikowej, ziemniaków puree i zup. Albo po prostu przygotuj koktajl.


Owsianka

Owies zawiera betaglukan, który wspomaga komórki w zwalczaniu infekcji. Dotarliśmy do wyników badań, w których spośród dwóch grup myszy jednej przez 10 dni dostarczano betaglukanu. W rezultacie grupa ta cierpiała z powodu infekcji rzadziej niż ta, której betaglukanu nie podano.

Przepis: Owsianki błyskawicznej nie musisz gotować. Zalej ją na 15 minut jogurtem, żeby zmiękła. 


Pęczak

Dwie łyżki zawierają tylko 60 kcal i cały zestaw składników odżywczych (wit. E, kwas foliowy, magnez, cynk), kluczowych dla kondycji komórek odpornościowych. Cynk stymuluje limfocyty T do przeprowadzenia ataku na wirusy lub zainfekowane bakteriami komórki.

Przepis: Dosyp pół garści ugotowanych ziaren do jogurtu, owsianki lub zapiekanki ziemniaczanej.

 

Migdałowo-jagodowa tarcza odpornościowa

Kefir dostarcza białka i probiotyków, a migdały zapewniają odpowiednią gęstość koktajlu i porcję witamin.

Składniki:

  • 1 filiżanka mrożonych jagód
  • 1 szklanka kefiru
  • 2 łyżki migdałów
  • 2 łyżki ziaren pszenicy
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka świeżego imbiru

Przygotowanie: Wrzuć wszystkie składniki do blendera i zetrzyj produkty na gładką masę. 2 porcje.

Kalorie (porcja): 204, węglowodany: 28 g, błonnik: 4 g, białko: 10 g, tłuszcz: 7 g

W walce z przeziębieniami pomogą Ci też te artykuły:

» Wzmocnij odporność. Jak trenować i nie chorować?

» Jak uniknąć przeziębienia? Sposoby na wzmocnienie odporności

» Sezon grypowy. Jak zapobiegać i leczyć przeziębienie?

RW 01-02/2015

Komentarze

 
 

Wypełnij to pole:

ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij