1. Chrzan
Owszem, potrafi wyciskać łzy, ale to ostre warzywo pomoże Ci też usunąć nadmiar tłuszczu, który się tu i ówdzie odłożył. A badania naukowców z University of Copenhagen dowodzą, że osłabia również uczucie głodu.
Jak go użyć: Nałóż trochę tartego chrzanu na swoją kanapkę z mięsem lub wędliną; pasuje również do ryb, o czym wielu przypomina sobie tylko raz w roku, w okolicach Bożego Narodzenia.
2. Grejpfrut
Jedz te cierpkie owoce codziennie przez 12 tygodni, a tylko dzięki temu spalisz prawie 1,5 kg tłuszczu – wynika z badań Scripps Clinic w San Diego. „Chemiczne właściwości tego napakowanego witaminą C owocu powodują obniżenie poziomu insuliny, co sprzyja odchudzaniu” – wyjaśnia szef zespołu badawczego, dr Ken Fujioka.
Jak go użyć: Pokrój go i dodaj do krewetkowego curry albo zmiksuj grejpfrutowy sok z oliwą z oliwek, kolendrą i pieprzem, robiąc zdrową marynatę do morskich ryb.
3. Fasola i spółka
Rośliny strączkowe, które mają mnóstwo błonnika, szybko dają poczucie sytości, ponieważ podwajają poziom cholecystokininy. „Ten hormon działa jak naturalny regulator apetytu, spowalniając tempo, w jakim zawartość żołądka staje się paliwem dla komórek organizmu” – mówi dietetyk Lyndel Costain.
Jak jej użyć: Spróbuj pieczonej fasoli z puszki, przyprawionej papryką, albo gotowanej zielonej fasolki z odrobiną masła – jako dodatku do mięsa i ziemniaków.
4. Szpinak
Jego liście pomogą Ci ograniczyć spożycie kalorii, szmuglując do Twojego ciała osłabiające apetyt białka. Naukowcy z Lund University w Szwecji odkryli, że proteiny, zawarte w tylakoidach w chloroplaście komórek roślin, pomagają po posiłku „uciszyć” hormony głodu.
Jak go użyć: Nałóż parę liści na kanapkę z jajkiem i szynką albo dodaj do sałatki, żeby zmniejszyć ochotę na podjadanie w ciągu dnia.