2 szybkie i proste przepisy na dania z oliwek

Traktowanie oliwek w kuchni jedynie jako aromatycznego dodatku do różnych potraw to spory błąd. Odkryj na nowo ten prawdziwy skarb krajów basenu Morza Śródziemnego - oto 2 proste i szybkie przepisy na dania, w których te owoce odgrywają główną rolę.

2 szybkie i proste przepisy na dania z oliwek Mitch Mandel
fot. Mitch Mandel

Oliwki, podobnie jak wyciskana z nich oliwa, są bogate w jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które pomagają chronić Twoje serce, oraz przeciwutleniacze, które zmniejszają stany zapalne. Zbyt gorzkie, by jeść je na surowo, oliwki są konserwowane przez moczenie w ługu lub/i soli (wyciągają z nich gorycz) oraz wodzie albo suszone na słońcu. Jednak różne kraje pochodzenia, procesy dojrzewania oraz sposoby preparowania i konserwacji dają nam odmiany w szerokiej gamie smaków i kolorów. 

Oliwki mogą być małe, ale ich soczysty, pikantny aromat ożywia pozostałe składniki. Włącz te owoce (zgadza się!) do dań inspirowanych kuchnią śródziemnomorską, takich jak pizze i sałatki, a przekonasz się, jak wielki wpływ mogą mieć na ostateczny smak każdego posiłku.

2 szybkie i proste przepisy na dania z oliwek Mitch Mandel
fot. Mitch Mandel

Sałatka z fasolki, selera i oliwek

Duże, jasne, zielone oliwki Castelvetrano nadają jedzeniu owocowy posmak.

Składniki

  • ½ kg zielonej fasolki szparagowej, zblanszowanej
  • 6 oliwek Castelvetrano lub nadziewanych papryką pimiento, pokrojonych na plasterki
  • 1 ½ łodygi selera, pokrojonej w małą kostkę
  • ¼ kubka liści selera
  • 1 średnia szalotka, pokrojona na cienkie plasterki
  • skórka i sok z ½ cytryny
  • 2 łyżki oliwy extra virgin
  • sól
  • świeżo mielony pieprz

Sposób przygotowania

W dużej misie zmieszaj dokładnie fasolkę, oliwki, łodygi i liście selera, szalotki i skórkę cytrynową. Pokrop sokiem z cytryny i oliwą. Przypraw solą i pieprzem do smaku. Podziel na 6 porcji.

Warto przeczytać: Dieta biegacza: jak jeść, żeby schudnąć?

2 szybkie i proste przepisy na dania z oliwek Mitch Mandel
fot. Mitch Mandel

Słodka tapenada z fig i oliwek

Serwowana z kozim serem na kromkach świeżo wypieczonej bagietki dosłownie rozpływa się w ustach.

Składniki

  • 1 ząbek czosnku
  • 1 kubek suszonych fig
  • 1 kubek puszkowanych czarnych oliwek kalifornijskich
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka świeżego rozmarynu, posiekanego
  • 1 łyżeczka skórki pomarańczowej
  • świeżo mielony pieprz
  • 2 łyżeczki octu balsamicznego
  • 2 łyżki oliwy extra virgin

Sposób przygotowania

Posiekaj i wrzuć do miksera czosnek. Dodaj figi, oliwki, zioła prowansalskie, rozmaryn, skórkę pomarańczową i szczyptę pieprzu. Zmiksuj wszystko dokładnie. Dodaj ocet i oliwę, zmiksuj całość na gładką masę. Otrzymasz 1 ½ kubka tapenady.

Zobacz także: Kuchnie świata - przepisy. 6 zdrowych dań dla biegacza

RW 09-10/2019

REKLAMA
}