REKLAMA

3 szybkie dania z brukselki dla biegaczy

Mróz hartuje nie tylko biegaczy - brukselka to warzywo, które zdecydowanie lepiej smakuje właśnie zimą. Zobacz, co ta krewna kapusty może Ci zaoferować poza smakiem i wypróbuj przepisy, według których w parę chwil zrobisz z niej doskonałe posiłki dla biegaczy.

3 szybkie dania z brukselki dla biegaczy Mitch Mandel
fot. Mitch Mandel

Brukselka jest jak biegacz dobrze ubrany na zimowy trening. Po pierwsze, ciasne listki przypominają warstwowo założoną odzież – w tym wypadku możemy śmiało powiedzieć „na brukselkę”, a nie „na cebulę”. Po drugie, niestraszne jej mrozy. Wręcz przeciwnie: brukselka lekko przemrożona smakuje lepiej, ponieważ wytwarza wtedy cukier i nie jest gorzkawa w smaku.

Kubek świeżej, posiekanej brukselki to tylko 38 kcal, 3 g białka i 3 g błonnika oraz podwójna dzienna dawka witaminy K.  Do tego zawiera działające antyrakowo glukozynolany i solidną dawkę witaminy C. Przed gotowaniem ponacinaj lekko obrane główki w krzyżyk. Dojdą szybciej i równomiernie.

Brukselka z czosnkiem i orzechami

Bonus: czosnek działa jak antybiotyk. Przepis na 4 porcje.

  • Rozgrzej piekarnik do 180 °C, a do żaroodpornego naczynia wlej 1/4 filiżanki oliwy.

  • Rozłóż obrane i przekrojone połówki brukselki do naczynia, dodaj 5 obranych i przekrojonych ząbków czosnku, dopraw solą i pieprzem.

  • Włóż do piekarnika, a potem potrząsaj naczyniem co 5 minut, aż wierzch brukselek stanie się lekko brązowy, a środek miękki. Na koniec znów oprósz solą i pieprzem.

  • Wymieszaj po wyciągnięciu z piekarnika z 1 łyżką sosu balsamicznego i posyp 1/2 filiżanki kawałków orzechów ziemnych.

  • Podawaj na ciepło lub na zimno.

REKLAMA

REKLAMA

3 szybkie dania z brukselki dla biegaczy Mitch Mandel
fot. Mitch Mandel

Brukselka duszona z jabłkami i szałwią

Bonus: szałwia poprawia trawienie i działa przeciwzapalnie. Przepis na 8 porcji.

Rozpuść 4 łyżki masła w rondlu na średnim ogniu.

Dodaj 250 g kawałków obranego jabłka i 250 g brukselki pokrojonej w ćwiartki. Podgrzewaj dalej całość pod pokrywką około 10 minut, uważając, żeby nie przypalić masła.

Dodaj łyżkę posiekanej szałwii. Duś potrawę dalej przez 10 minut.

Gotowe danie dopraw solą i pieprzem. Posyp startym serem typu parmezan.

REKLAMA

3 szybkie dania z brukselki dla biegaczy Mitch Mandel
fot. Mitch Mandel

Sałatka z kolendrą

Bonus: orzeszki ziemne dostarczą białko i zdrowe tłuszcze. Przepis na 8 porcji.

  • Wymieszaj 250 g posiekanej brukselki, 1/2 filiżanki posiekanej szalotki, 1/2 filiżanki posiekanych orzeszków ziemnych i 1/4 filiżanki świeżej, posiekanej kolendry.

  • Połącz 1/2 filiżanki majonezu, 1/4 filiżanki soku z limonki, 1 łyżkę sosu rybnego i 2 łyżki cukru.

  • Wymieszaj warzywa, orzechy i kolendrę z dressingiem, a na koniec ozdób gotowe danie listkami kolendry.

RW 01-02/2019

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ

REKLAMA

REKLAMA