Brukselka jest jak biegacz dobrze ubrany na zimowy trening. Po pierwsze, ciasne listki przypominają warstwowo założoną odzież – w tym wypadku możemy śmiało powiedzieć „na brukselkę”, a nie „na cebulę”. Po drugie, niestraszne jej mrozy. Wręcz przeciwnie: brukselka lekko przemrożona smakuje lepiej, ponieważ wytwarza wtedy cukier i nie jest gorzkawa w smaku.
Kubek świeżej, posiekanej brukselki to tylko 38 kcal, 3 g białka i 3 g błonnika oraz podwójna dzienna dawka witaminy K. Do tego zawiera działające antyrakowo glukozynolany i solidną dawkę witaminy C. Przed gotowaniem ponacinaj lekko obrane główki w krzyżyk. Dojdą szybciej i równomiernie.
Brukselka z czosnkiem i orzechami
Bonus: czosnek działa jak antybiotyk. Przepis na 4 porcje.
-
Rozgrzej piekarnik do 180 °C, a do żaroodpornego naczynia wlej 1/4 filiżanki oliwy.
-
Rozłóż obrane i przekrojone połówki brukselki do naczynia, dodaj 5 obranych i przekrojonych ząbków czosnku, dopraw solą i pieprzem.
-
Włóż do piekarnika, a potem potrząsaj naczyniem co 5 minut, aż wierzch brukselek stanie się lekko brązowy, a środek miękki. Na koniec znów oprósz solą i pieprzem.
-
Wymieszaj po wyciągnięciu z piekarnika z 1 łyżką sosu balsamicznego i posyp 1/2 filiżanki kawałków orzechów ziemnych.
-
Podawaj na ciepło lub na zimno.