Gulasz z kurczaka i amarantusa
Ziarno amarantusa jest bogate w niacynę, która podnosi poziom cholesterolu HDL (dobrego) i pomaga obniżyć poziom cholesterolu LDL (złego).
Wartości odżywcze: 402 kcal / 41 g białka / 50 g węglowodanów / 15 g tłuszczu
porcje: 5
Składniki:
- 1 tuszka kurczaka
- 2 marchewki, pokrojone na ćwiartki
- 2 łodygi selera, pokrojone na ćwiartki
- 2 cebule, pokrojone na ćwiartki
- 2 liście laurowe 8 liście szałwii, podarte
- 300 g amarantusa 2 pory, drobno posiekane
Sposób przygotowania:
-
Włóż kurczaka do garnka z warzywami i ziołami.
-
Zalej kurczaka wodą i zagotuj. Duś, aż mięso się ugotuje.
-
Wyjmij kurczaka i warzywa z garnka i odłóż na bok do ostygnięcia; wywar pozostaw w garnku.
-
Oddziel mięso od kości, a następnie posiekaj warzywa tak drobno, jak lubisz.
-
Wrzuć amarantus i pory do garnka z bulionem i gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut.
-
Wrzuć mięso i warzywa z powrotem do gulaszu i gotuj dalej na minimalnym ogniu. Po ugotowaniu amarantusa dopraw gulasz szczyptą soli, pieprzu i podaj na stół.