Soczewica z dynią i fetą
To proste, ale pyszne danie utrzyma Twój poziom energii dzięki błonnikowi z soczewicy, który stabilizuje poziom cukru we krwi.
Wartość odżywcza: kaloryczność - 423 kcal; białko - 8 g; węglowodany - 24 g; tłuszcz - 35 g
Porcje: 1
Składniki:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1-2 ząbki czosnku, drobno posiekanego
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1/2 łyżki octu jabłkowego
- 1/2 łyżeczki kminku w proszku
- 1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
- 70 g gotowanej soczewicy
- 70 g podpieczonych kostek dyni piżmowej
- 35 g świeżej mięty, drobno posiekanej
- 35 g świeżej zielonej pietruszki, drobno posiekanej
- 2 łyżki fety migdałowej (lub zwykłej, jeśli nie jesteś wege)
- sól i świeżo mielony pieprz
Sposób przygotowania:
-
Na małej patelni na średnim ogniu rozgrzej 1 łyżkę oliwy. Dodaj czosnek i smaż na małym ognia, aż uwolni aromat, ale się nie przyrumieni (7-8 minut). Wyłącz palnik.
-
W międzyczasie zmieszaj sok z cytryny, pozostałą oliwę, ocet jabłkowy, kminek i ziele angielskie. To jest Twój dressing.
-
Włącz ponownie ogień, ustaw na średni i dodaj soczewicę, dynię i dressing do czosnku na patelni, delikatnie mieszając.
-
Zdejmij z ognia i posyp miętą, pietruszką i fetą. Dopraw do smaku i podawaj.