Kanapka z kurczakiem, pieczarkami i awokado
Nie wszystkie kanapki z kurczakiem są sobie równe - niektóre są po prostu wyjątkowe. Tutaj wszystkiego jest w sam raz, a całość smakuje wybornie. Świetna opcja, jeśli chcesz doładować swoje mięśnie porcją protein.
Wartości odżywcze (1 kanapka): kaloryczność - 472 kcal; białko - 38 g; węglowodany - 25 g; tłuszcz - 23 g
Składniki:
- po 250 g pieczarek i innych grzybów
- po 100 ml octu jabłkowego, oliwy z oliwek i wody
- 5 ziarenek pieprzu
- 2 liście laurowe
- 2 łyżki groszku
- 1 pierś z kurczaka
- 1 łyżeczka crème fraîche
- 1 łyżeczka majonezu
- 1/2 łyżeczki musztardy
- 1 łyżeczka masła
- 1 kromka chleba żytniego
- garść rukoli
- sok z 1/4 limonki
- 1/2 awokado, w plasterkach
- kilka szczypiorków
- garść świeżej szałwi
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
-
Pokrój grzyby na ćwiartki i usmaż je na złoty kolor. Dodaj ocet, olej, wodę, liście laurowe, szałwię oraz szczyptę soli i duś grzyby do miękkości. Potem zdejmij je z ognia, pozostaw do ostygnięcia, a potem przełóż do szklanego słoja, upewniając się, że płyn zakrywa grzyby. Włóż słój do lodówki.
-
Groszek wsyp do garnka, zalej wrzątkiem i gotuj przez 3 min. Odcedź, włóż do garnka kurczaka, zalej go wrzątkiem i gotuj przez kolejne 25 min. Po ugotowaniu posiekaj mięso.
-
Wymieszaj kurczaka, groszek i część grzybów z crème fraîche, majonezem i musztardą.
-
Posmaruj kromkę chleba masłem, nałóż na nią rukolę, awokado i spryskaj sokiem z limonki. Dodaj sałatkę z kurczakiem na wierzch.
-
Udekoruj kolejną porcją grzybów i szczypiorkiem.