4 kanapki w skandynawskim stylu

Wypróbuj te łatwe przepisy na pożywne i sycące kanapki w skandynawskim stylu, a na stałe zagoszczą w Twoim menu.

4 kanapki w skandynawskim stylu Matt Rainey
fot. Matt Rainey

Kanapka z kurczakiem, pieczarkami i awokado

Nie wszystkie kanapki z kurczakiem są sobie równe - niektóre są po prostu wyjątkowe. Tutaj wszystkiego jest w sam raz, a całość smakuje wybornie. Świetna opcja, jeśli chcesz doładować swoje mięśnie porcją protein.

Wartości odżywcze (1 kanapka): kaloryczność - 472 kcal; białko - 38 g; węglowodany - 25 g; tłuszcz - 23 g

Składniki:

  • po 250 g pieczarek i innych grzybów
  • po 100 ml octu jabłkowego, oliwy z oliwek i wody
  • 5 ziarenek pieprzu
  • 2 liście laurowe
  • 2 łyżki groszku
  • 1 pierś z kurczaka
  • 1 łyżeczka crème fraîche
  • 1 łyżeczka majonezu
  • 1/2 łyżeczki musztardy
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 kromka chleba żytniego
  • garść rukoli
  • sok z 1/4 limonki
  • 1/2 awokado, w plasterkach
  • kilka szczypiorków
  • garść świeżej szałwi
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Pokrój grzyby na ćwiartki i usmaż je na złoty kolor. Dodaj ocet, olej, wodę, liście laurowe, szałwię oraz szczyptę soli i duś grzyby do miękkości. Potem zdejmij je z ognia, pozostaw do ostygnięcia, a potem przełóż do szklanego słoja, upewniając się, że płyn zakrywa grzyby. Włóż słój do lodówki.

  2. Groszek wsyp do garnka, zalej wrzątkiem i gotuj przez 3 min. Odcedź, włóż do garnka kurczaka, zalej go wrzątkiem i gotuj przez kolejne 25 min. Po ugotowaniu posiekaj mięso.

  3. Wymieszaj kurczaka, groszek i część grzybów z crème fraîche, majonezem i musztardą.

  4. Posmaruj kromkę chleba masłem, nałóż na nią rukolę, awokado i spryskaj sokiem z limonki. Dodaj sałatkę z kurczakiem na wierzch.

  5. Udekoruj kolejną porcją grzybów i szczypiorkiem.

4 kanapki w skandynawskim stylu Matt Rainey
fot. Matt Rainey

Kanapka z krewetkami, cytryną i koperkiem

Niewiele tłuszczu, dużo białko i sporo selenu, który może Ci pomóc w walce ze starzeniem się i chorobami.

Wartości odżywcze (1 porcja): kaloryczność - 270 kcal; białko - 20 g; węglowodany - 25 g; tłuszcz - 10 g 

Składniki:

  • 1 łyżeczka koperku, drobno posiekanego, plus szczypta do dekoracji
  • 2 łyżeczki kremowego serka śmietankowego
  • 1 łyżeczka crème fraîche
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 kromka chleba na zakwasie
  • 2 liście sałaty rzymskiej Little Gem
  • 80 g gotowanych krewetek
  • skórka i sok z 1 cytryny
  • pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Aby zrobić dressing, wymieszaj koperek, serek i crème fraîche z połową soku z cytryny i dopraw pieprzem.

  2. Posmaruj kromkę chleba masłem i połóż na niej liście sałaty.

  3. Nałóż łyżeczką dressing na sałatę i na to połóż  gotowane krewetki.

  4. Na koniec udekoruj kanapkę tartą skórką z cytryny i koperkiem. Do smaku dopraw pieprzem.

4 kanapki w skandynawskim stylu Matt Rainey
fot. Matt Rainey

Kanapka z wędzonym ziemniakiem i jarmużem

Siano w tym przepisie może Cię zaskoczyć, ale to ono gwarantuje unikatowy smak. Ta kanapka z dużą zawartością błonnika zapewni Ci uczucie sytości na wiele godzin.

Wartości odżywcze (1 porcja): kaloryczność - 289 kcal; białko - 4 g; węglowodany - 30 g; tłuszcz - 16 g

Składniki:

  • 3-4 młode ziemniaki
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 kromka ciemnego chleba żytniego
  • 3 łyżeczki majonezu
  • 1-centymetrowy kawałek chrzanu, tartego
  • 2 krążki czerwonej cebuli
  • kilka solonych chipsów ziemniaczanych
  • sól i pieprz
  • garść jarmużu kędzierzawego
  • garść siana (takiego, jakie znajdziesz w sklepie zoologicznym – naprawdę!)

Sposób przygotowania:

  1. Ugotuj ziemniaki do miękkości. Zdejmij z nich skórki i pozostaw do ostygnięcia, a następnie pokrój.

  2. Włóż siano na patelnię, podpal je zapałką i pozwól mu się trochę przypalić, a następnie przykryj je drugą patelnią i pozwól mu się tlić, aby uzyskać tak ważny wędzony aromat.

  3. Posmaruj chleb masłem i ułóż na kromce jarmuż.

  4. Obtocz ziemniaki w popiele i ułóż je na jarmużu. Następnie wymieszaj majonez z chrzanem i nałóż sos na ziemniaki.

  5. Połóż na ziemniakach cebulę, udekoruj kanapkę kilkoma chipsami, aby dodać jej element chrupkości, i dopraw do smaku solą i pieprzem.

4 kanapki w skandynawskim stylu Matt Rainey
fot. Matt Rainey

Kanapka z wędzonym łososiem i burakiem złocistym

Połączenie łososia z kwasami omega-3 i buraków bogatych w azotany, które zwiększają wytrzymałość – ta kanapka to podwójny strzał w dziesiątkę.

Wartości odżywcze (1 porcja): kaloryczność - 533 kcal; białko - 32 g; węglowodany - 51 g; tłuszcz - 21 g

Składniki:

  • 1/4 zielonego jabłka, pokrojonego w zapałki
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 kromka chleba na zakwasie
  • 1 burak złocisty, pokrojony na plasterki
  • 125 g wędzonego łososia
  • 2 łyżki buraczków marynowanych
  • 1/4 szalotki, posiekanej
  • 1 łyżeczka kaparów
  • 1 łyżeczka koperku, drobno posiekanego
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 1,5 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej
  • sól i pieprz
  • garść rukwi wodnej (opcjonalnie)
  • sok z 1/2 cytryny

Sposób przygotowania:

  1. Wrzuć zapałki z jabłek do miski z sokiem z cytryny, wymieszaj delikatnie i odstaw na bok, aby nasiąkły.

  2. Chleb posmaruj masłem. Nałóż na niego plastry buraka, a na wierzch połóż wędzonego łososia.

  3. Dodaj teraz marynowane buraki, posiekaną szalotkę, kapary i koperek.

  4. Z oliwy, octu balsamicznego, musztardy, soli i pieprzu zrób sos winegret. Polej nim buraki, a następnie połóż na wierzchu jabłczane zapałki i ewentualnie udekoruj kanapkę rukwią wodną. Dopraw do smaku.

RW 03-04/2022

REKLAMA
}