Burger ze słodkimi ziemniakami
Ta wegańska kombinacja batatów i fasoli jest smaczna i pełna błonnika – i daje uczucie głębokiej przyjemności.
Wartość odżywcza: kalorie - 329 kcal, węglowodany - 53 g, białko - 8 g, tłuszcze - 9 g
Liczba porcji: 4 burgery
Składniki:
- 1 średni słodki ziemniak
- 1 mała cebula, drobno posiekana
- 3 łyżki masła migdałowego
- 3/4 łyżki octu jabłkowego
- 1 łyżeczka czosnku w proszku
- 130 g jarmużu lub szpinaku
- 1 puszka fasoli, odsączonej i wypłukanej
- 150 g bułki tartej (opcjonalnie)
- 4 bułki do wyboru
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
-
Piecz słodkiego ziemniaka, aż będzie miękki i delikatny w środku, a później obierz go ze skóry i rozgnieć widelcem.
-
Dodaj cebulę, masło migdałowe, ocet, proszek czosnkowy, pół łyżeczki soli, pieprz i zieleninę – jarmuż lub szpinak, jeśli je masz, ale bądź kreatywny – wykorzystaj to, co masz w lodówce. Dodaj fasolę, a potem wszystko wymieszaj.
-
Po wymieszaniu składników uformuj z masy 4 kotlety (dodaj bułkę tartą, by uzyskać bardziej zwartą konsystencję). Obtocz je w bułce tartej i smaż, aż się lekko zezłocą.
-
Nałóż kotlety na bułkę i dodaj wybrany sos oraz warzywa.