Lody bananowe
Zanurz obranego banana w owocowym jogurcie, a następnie obtocz go w posiekanych migdałach rozsypanych na papierze woskowym. Wbij w banana patyczek i zawiń go w ten papier. Włóż do zamrażalnika i zostaw w nim na co najmniej 3 godziny.
Twoja premia: Potas z bananów ułatwia potreningowe nawodnienie, a bogate w witaminę E migdały działają antyoksydacyjnie, zmniejszając bolesność mięśni.
Lody z soku i owoców
Zmiksuj razem 1 kubek 100-procentowego soku (np. miksu soków ananasowego, jabłkowego, pomarańczowego i żurawinowego) z 1 kubkiem pokrojonych w kostkę lub plasterki owoców (jadalną skórkę pozostaw), takich jak brzoskwinie, mango i truskawki. Rozłóż masę i włóż do zamrażalnika na nie krócej niż 3 godziny.
Twoja premia: Owoce i soki zapewnią Ci odbudowujące zapasy glikogenu węglowodany, potas i szeroki wachlarz przeciwutleniaczy, m.in. antocyjanów, które można znaleźć w czerwonych i fioletowych owocach. Chronią one komórki mięśniowe przed wolnymi rodnikami.
Zobacz także: Bieganie w upale: jak reaguje Twoje ciało i jak wygrać z gorącem?
Lody kefirowo-owocowe
W mikserze zmieszaj razem 1 kubek kefiru naturalnego, 1 kubek różnych owoców sezonowych (truskawki, maliny, owoce leśne, brzoskwinie, śliwki) i 1 łyżkę miodu. Wypełnij zmiksowaną masą foremki, a potem włóż je do zamrażalnika na minimum 3 godziny.
Twoja premia: Kefir dostarczy Ci wapń, białko i probiotyki, które wzmocnią układ odpornościowy. Z kolei owoce są pełne antyoksydantów, które wspomogą regenerację mięśni.