Po biegu w pochmurny i chłodny dzień nic nie poprawi Ci humoru skuteczniej niż dawka endorfin i porcja gorącej zupy. Nie musisz długo stać przy garach, żeby je przygotować, a nie dość, że są bogate w białko, błonnik i węglowodany, to jeszcze sprzyjają zrzucaniu kilogramów – jak wskazują badania, spożycie zupy przed kolejnym posiłkiem zmniejsza przyswajanie zawartych w nim kalorii o 20%.
Gulasz dla wegan
Przepis na zupę z soczewicy i fasoli
Nasiona roślin strączkowych są źródłem białka, błonnika i węglowodanów. Spożycie tych składników w postaci gęstego i supersycącego gulaszu (uwaga! – odpowiedni także dla wegan) zapewni Ci stopniowy przypływ energii i utrzyma w ryzach poziom głodu. Jedna filiżanka soczewicy zawiera niemal całą dawkę potrzebnego Ci dziennie kwasu foliowego – witaminy z grupy B, niezbędnej do produkcji czerwonych krwinek. Doprawienie chili, kminem rzymskim i papryką podrasuje smak, jednocześnie zapewniając dawkę antyoksydantów i działając przeciwzapalnie.
Przygotowanie:
Posiekaj pół dużej cebuli i podsmaż ją w garnku na średnim płomieniu, aż zmięknie. Dodaj drobno pokrojony ząbek czosnku, pół łyżeczki sproszkowanego chili, pół łyżeczki kminu rzymskiego i ćwierć łyżeczki papryki. Podsmażaj przez minutę. Dodaj dwie filiżanki bulionu warzywnego i łyżkę koncentratu pomidorowego. Całość zagotuj. Dodaj pół filiżanki czerwonej soczewicy i gotuj, aż będzie miękka (ok. 25 minut). Rozgnieć lekko filiżankę odsączonej i opłukanej czarnej fasoli z puszki, dodaj do zupy wraz z ćwiercią łyżeczki soli, sokiem z jednej limonki i ćwiercią łyżeczki czarnego pieprzu. Gotuj 5 minut. Udekoruj kolendrą.