Selerowa zupa krem z kefirem i chrzanem
Według tego przepisu z łatwością zrobisz przyjazny dla jelit i pełen wartości odżywczych obiad w środku tygodnia.
Wartości odżywcze: 172 kcal, 5 g białka, 19 g węglowodanów, 10 g tłuszczu
Porcje: 6
Składniki:
- 1 obrany i pokrojony w łódki seler
- 1½ łyżki miodu
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 główka czosnku
- 2 posiekane pory
- 1,5 l wywaru z warzyw
- 125 ml kefiru
- 30 g posiekanych orzechów laskowych, uprażonych
- sól i pieprz
Na krem kefirowy:
- 60 ml kefiru
- 1 łyżka startego korzenia chrzanu
- sok i starta skórka z ½ cytryny
- ½ łyżeczki soli
- szczypta pieprzu
- garść posiekanej zielonej pietruszki
Sposób przygotowania:
-
Rozgrzej piekarnik do 180 °C. Seler posmaruj miodem, skrop połową oliwy i przypraw solą, pieprzem i tymiankiem. Umieść w żaroodpornym naczyniu, a następnie odetnij górną część główki czosnku i włóż go do góry nogami do naczynia; piecz 1 godzinę, podrzucając seler (czosnek usuń po 45 min).
-
W dużym rondlu rozgrzej pozostały olej i podduś pory do miękkości. Wyłącz ogień, dodaj seler i wyciśnięte z łupinek ząbki upieczonego czosnku.
-
Wlej chochlę wywaru do formy, wymieszaj, a potem cały płyn wlej na patelnię razem z resztą wywaru i kefirem. Użyj blendera ręcznego do uzyskania gładkiej konsystencji.
-
Aby zrobić krem kefirowy, wymieszaj wszystkie składniki w misce. Serwuj zupę skropioną kremem i posypaną orzechami.