Dostępnych jest teraz więcej rodzajów makaronów niż kiedykolwiek, więc nadszedł czas, aby ponownie rozważyć menu pobiegowego pasta party. Makaron z białej mąki może być dobry na co dzień, ale istnieje wiele innych makaronów o wartościach odżywczych, które mogą dodać oktanów do potreningowego paliwa.
Kupując alternatywy dla zwykłego makaronu, warto dokładnie sprawdzić listę składników; nie wszystkie są tak zdrowe, na jakie wyglądają. Na przykład niektóre „makarony warzywne” to po prostu trochę sproszkowanych warzyw dodanych do zwykłego makaronu, czyli nic wartościowego. Zobacz więc, z czego warto zrobić swój pobiegowy posiłek.
Zobacz także: 4 zamienniki dla klasycznego makaronu (plus przepisy) dla biegaczy
Makaron z warzyw strączkowych
Makaron z roślin strączkowych jest wytwarzany głównie z suszonej fasoli lub soczewicy zmielonej na mąkę i połączonej ze środkami zagęszczającymi, takimi jak tapioka. Popularne są ciecierzyca, czarna fasola i czerwona soczewica, które oferują większe korzyści zdrowotne niż zwykły makaron: makarony w tej wersji są nie tylko bogatsze w białko, ale także mają więcej błonnika w porównaniu do białego makaronu. Błonnik jest szczególnie ważny dla nas, biegaczy, bo wspiera układ trawienny na kilka sposobów, promując zdrowie jelit.
Makaron z edamame
Spaghetti z edamame, czyli niedojrzałej soi w strąkach, to jedna z najpopularniejszych nowych alternatyw makaronowych na rynku; fani twierdzą, że smakuje dokładnie tak jak prawdziwy. Ale nie tylko o doznania smakowe chodzi – ten makaron zawiera średnio aż 40% białka, dzięki czemu świetnie nadaje się do regeneracji mięśni po biegu. Ale pamiętaj, że ma też znacznie mniej węglowodanów niż inne makarony, bo średnio tylko około 15 procent.