1. Ser parmezan
Ten jeden z najsłynniejszych włoskich serów zawiera nawet o 130% więcej tryptofanu niż mięso kurczaka czy indyka. Aminokwas ten wspomaga Twój organizm w produkcji melatoniny regulującej zegar biologiczny człowieka, ułatwiającej zasypianie i zapewniającej głęboki, regenerujący sen.
2. Młoda kapusta
Jej ciemne liście zawierają trzykrotnie więcej wapnia niż jarmuż, co jest doskonałą wiadomością dla Twoich kości i Twojego snu, ponieważ minerał ten pomaga w przemianach tryptofanu, wskutek których powstaje melatonina. Młoda kapusta jest też bogata w witaminę C.
3. Czarne orzechy
Orzechy i nasiona (chia, sezam, słonecznik, siemię lniane) to świetne źródła tryptofanu i me- latoniny. Jeśli spotkasz gdzieś czarne orzechy, nie wahaj się ich kupić, bo mają więcej tryptofanu niż inne rodzaje. Do tego są bogate w potas, wapń, magnez i fosfor.
4. Sok z wiśni
Z badania opisanego w „European Journal of Nutrition” wynika, że uczestnicy testu, którzy wypijali 28 ml soku wiśniowego przed snem (oraz o poranku), cieszyli się lepszą jakością snu i spali w nocy średnio aż o 40 minut dłużej. Wiśnie bowiem, jak wykazały niedawne badania naukowe, zawierają stosunkowo dużo melatoniny.
5. Ryż jaśminowy
Badanie przedstawione w „American Journal of Clinical Nutrition” dowodzi, że osoby, które jadły kombinację warzyw z jaśminowym ryżem cztery godziny przed pójściem do łóżka, zasypiały dwa razy szybciej niż te, które jadły ten sam posiłek, ale bez ryżu.
Więcej na temat roli snu w życiu biegacza:
-
Zdrowy, głęboki sen a bieganie - jaki ma wpływ na organizm i formę?
-
Ile powinni spać biegacze? Wpływ snu na wyniki oraz sposoby na wysypianie się
RW 05-06/2020