1. Kupuj ser odtłuszczony
Coraz częściej w polskich sklepach spożywczych można kupić odtłuszczone sery żółte - zastąp nimi zwykły żółty ser, aby zmniejszyć ilość kalorii, których dostarczasz sobie z tym rodzajem nabiału. Część z nich smakuje bardzo podobnie jak tradycyjne sery, więc Twoje kubki smakowe na tej zamianie nie ucierpią. Unikaj też serków topionych, chyba że na opakowaniu widnieje napis "light" i faktycznie mają mniej kalorii.
2. Sosy do wszystkiego
Keczup, musztarda, sosy salsa - te dodatki są błogosławieństwem dla osób na diecie. Nie ma w nich tłuszczu, mają znikomą ilość kalorii i poprawiają smak wszystkich potraw. Przy tym keczup jest źródłem likopenu, który zwalcza szkodliwe wolne rodniki, gorczyca z musztardy wspomaga pracę układu pokarmowego, a salsa - w zależności od rodzaju - zawiera sporo warzyw i owoców, które wzbogacą Twoją dietę o dodatkowy błonnik.
3. Kilka kropel oliwy
To właśnie oliwa z oliwek jest jedną z głównych przyczyn, dla których mieszkańcy basenu Morza Śródziemnego niezwykle rzadko chorują na serce. Jest pełna zdrowych jednonienasyconych kwasów tłuszczowych i uważana za istotny czynnik obniżający poziom złego cholesterolu LDL we krwi. Zmniejsza dzięki temu ryzyko wystąpienia chorób krążenia i nowotworów. Kupuj oliwę, która pochodzi z pierwszego tłoczenia na zimno.
4. Grilluj zamiast smażyć
Podczas smażenia potrawa nasiąka tłuszczem, na którym jest przyrządzana, a to oznacza, że po zdjęciu z ognia ma znacznie więcej tłuszczu i kalorii niż gdy lądowała na patelni. Podczas grillowania tłuszcz z mięsa się wytapia, więc Twój kawałek mięsa albo ryby jest "lżejszy", kiedy go z rusztu zdejmujesz. Pamiętaj, by zawsze grillować na aluminiowych tackach, bo tryskający z ognia tłuszcz zawiera trujące substancje.
5. Używaj tylko białek
Jajka to rewelacyjne źródło białka do budowania mięśni, ale niestety ma też sporo tłuszczu, skupionego niemal w całości w żółtku. I teraz trochę matematyki. Jedno średnie jajko ma 70 kcal, 5,5 g białka i 5,2 g tłuszczu. Jeśli jednak zamiast całego jajka weźmiesz tylko białka z dwóch jaj, wyeliminujesz z potrawy 38 kcal i 5 g tłuszczu, a zwiększysz ilość białka o 2 g.
RW 01/2007