Niektóre badania wykazały, że ryż może mieć wysoki – w porównaniu do innych zbóż – poziom rakotwórczych nieorganicznych związków arsenu, naturalnie występujących w glebie, ale i uwalnianych do niej z pestycydów. Są one szczególnie niebezpieczne dla niemowląt i małych dzieci.
Mimo tej niepokojącej wiadomości, biegacze powinni pamiętać, że ryż pełnoziarnisty jest pokarmem bogatym w składniki odżywcze i ma wiele zalet, dlatego może – i powinien – być częścią diety. Kluczem do sukcesu jest jedzenie go z umiarem, wraz z wieloma innymi pełnymi ziarnami.
Pięć dań, jeden przepis
Ugotuj ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Aby danie było bardziej aromatyczne, ugotuj ryż nie w wodzie, tylko w bulionie warzywnym lub drobiowym. Podziel go na 4 porcje (żeby zapobiec wysuszeniu ryżu podczas odgrzewania, dodaj do niego kilka łyżeczek wody, nakryj go papierem i ustaw mikrofalówkę na średnią moc). Dodaj resztę składników i skrop sosem lub dressingiem. Na koniec posyp odrobiną dodatków do smaku. A teraz pora na szczegóły...