Dla zdrowych kości: więcej magnezu
Jedz to: Warzywa o ciemnych liściach, jak boćwina czy jarmuż, oraz tofu i orzechy nerkowca
Magnez odgrywa kluczową rolę w przetwarzaniu węglowodanów i tłuszczów na energię, wpływa też na zdrowie kości. Badania dowodzą, że wielu ludzi – bez względu na to, czy biegają, czy nie – dostarcza sobie marginalnie niskie ilości tego minerału. Jedną z przyczyn może być jedzenie wysoko przetworzonych produktów zbożowych, które są ubogie w ten mikroelement. Inną – regularne picie alkoholu, co też prowadzi do obniżenia poziomu magnezu w organizmie. Naukowcy uważają, że utrzymywany przez długie lata niski poziom magnezu oznacza większe ryzyko problemów z układem kostnym, chorób serca i nadciśnienia.
Szybki patent: Dodaj lekko uduszone liście boćwiny, pół kubka tofu i garść orzechów nerkowca do swojego obiadu, a zaspokoisz nawet połowę dziennego zapotrzebowania na magnez.