REKLAMA

5 świątecznych przekąsek dla biegaczy

Gdyby Kubuś Puchatek był biegaczem, na pewno wybrałby takie małe co nieco zamiast miodu... Zrób i podaruj swoim biegowym przyjaciołom pyszne świąteczne przekąski, po których poklepią się z zadowoleniem po brzuchu (a na treningach będą szybciej przebierać nogami).

5 świątecznych przekąsek dla biegaczy Mitch Mandel
fot. Mitch Mandel

Pikantna granola z precelkami

Podziel na 7 porcji

Podaruj znajomym biegaczom chrupiący, ostry smakołyk, który zjedzą w oka mgnieniu. Ta słono-pikantna granola jest bogata w białko i zdrowe tłuszcze.

Składniki:

  • 3 kubki precelków
  • 2 kubki orzechów nerkowca i migdałów
  • 1 kubek płatków owsianych
  • ½ kubka słonecznika
  • 2 łyżeczki musztardy w proszku
  • 1 łyżeczka czosnku lub cebuli w proszku
  • ½ łyżeczki soli morskiej
  • ¼ łyżeczki pieprzu cayenne, opcjonalnie
  • 2 białka jajek
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki miodu

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 135 °C i wyłóż blaszkę papierem pergaminowym.

  2. W dużej misce zmieszaj delikatnie precelki, orzechy, płatki owsiane, słonecznik i przyprawy: musztardę w proszku, czosnek lub cebulę w proszku oraz pieprz cayenne, jeśli lubisz.

  3. W mniejszej zmiksuj białka jajek, oliwę z oliwek i miód, a potem dodaj masę do suchych składników i wymieszaj.

  4. Rozłóż granolę na blasze. Piecz przez 40 minut, w połowie mieszając jeszcze raz.

  5. Ostudzoną granolę przełóż do ozdobnych słoiczków.

REKLAMA

REKLAMA

5 świątecznych przekąsek dla biegaczy Mitch Mandel
fot. Mitch Mandel

Masło z orzechów pekan

Wypełnij nim nieduży słoik

Poranni biegacze mogą rozsmarować łyżkę tego przeciwzapalnego i energetyzującego masła orzechowego na bananie, zanim jeszcze zasznurują buty. Orzechy pekan zawierają dużo zdrowych tłuszczów dla zapewnienia sobie długo uwalniającej się energii i są bogate w przeciwutleniacze cenne w procesie regeneracji.

Składniki:

  • 3 kubki prażonych, niesolonych orzechów pekan
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka wanilii
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ¹⁄8 łyżeczki soli

Sposób przygotowania:

  1. W blenderze zmiksuj orzechy, cukier, wanilię, cynamon i sól. Rób to tak długo, aż uzyskasz bardzo gładką konsystencję, w razie potrzeby zdrapując ze ścianek nie dość dobrze zmiksowaną masę.

  2. Przełóż masło do szklanego słoika i przewiąż go wstążką.

REKLAMA

5 świątecznych przekąsek dla biegaczy Mitch Mandel
fot. Mitch Mandel

Czekoladowy blok z dynią i wiśniami

Podziel na 10 kawałków

Gorzka czekolada miętowa ze sklepu może być pełna rafinowanego cukru i sztucznych dodatków smakowych. Ta dekadencka wersja zawiera tylko 5 składników i jest niewiarygodnie energetyzująca i bogata w składniki mineralne. Zawdzięcza to kombinacji kakao, pestek dyni i wiśni.

Składniki:

  • ½ kubka oleju kokosowego virgin
  • ¹⁄3 kubka naturalnego kakao
  • ¼ kubka syropu klonowego
  • ¹⁄3 kubka pestek dyni
  • ¼ kubka suszonych wiśni (bez cukru)

Sposób przygotowania:

  1. Wyłóż papierem pergaminowym dno kwadratowego żaroodpornego naczynia do zapiekania o boku 20 cm, tak by papier lekko zachodził na jego boki.

  2. Na małym ogniu w rondelku podgrzej olej kokosowy, kakao i syrop, mieszając, aż składniki dobrze się połączą. Przelej masę do naczynia do zapiekania, zakrywając nią całe dno.

  3. Posyp czekoladę pestkami dyni i wiśniami, a następnie włóż do zamrażalnika na co najmniej godzinę.

  4. Podziel blok na 10 kawałków, a potem zawiń je w ozdobny celofan i schowaj do zamrażalnika. Ta przekąska topi się w temperaturze pokojowej.

REKLAMA

REKLAMA

5 świątecznych przekąsek dla biegaczy Mitch Mandel
fot. Mitch Mandel

Popcorn z kurkumą

Przygotuj 8 słoiczków

Domowy popcorn to genialna pełnoziarnista przekąska dla biegaczy, zwłaszcza w takiej pobudzającej wersji – z olejem kokosowym i przeciwzapalnymi przyprawami. Kurkuma nada popcornowi maślany, żółty odcień, który lubimy, ale bez tego sztucznego masła. Przesyp popcorn zmieszany z prażonymi orzechami do słoiczków z szerokim otworem.

Składniki:

  • 5 łyżek oleju kokosowego
  • ½ kubka ziaren kukurydzy
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • ½ łyżeczki czosnku w proszku
  • ½ łyżeczki wędzonej papryki

Sposób przygotowania:

  1. Na dużym ogniu roztop na patelni 3 łyżki oleju kokosowego.

  2. Na gorący tłuszcz wysyp kukurydzę i nakryj naczynie pokrywką. Kiedy ziarna zaczną pękać, zmniejsz ogień do średniego i zacznij potrząsać patelnią. Kiedy pękanie zwolni, zdejmij patelnię z ognia, ale nie otwieraj jej, dopóki słychać wystrzały.

  3. Przesyp gotowy popcorn do dużej miski.

  4. Sól i przyprawy wymieszaj w miseczce i posyp nimi połowę popcornu.

  5. Roztop resztę oleju, polej nim popcorn i całość wymieszaj.

  6. Dodaj mieszankę przypraw do smaku.

REKLAMA

5 świątecznych przekąsek dla biegaczy Mitch Mandel
fot. Mitch Mandel

Odmładzająca herbata chai

Wypełnij nią 2 małe słoiczki

Kubek przywracającej siły i pobudzającej metabolizm gorącej herbaty chai z imbirem po biegu na mrozie – brzmi pięknie, prawda? Możesz ją podarować biegaczowi w kubku termicznym.

Składniki:

  • 85 g liściastej czarnej herbaty
  • ¼ kubka posiekanego suszonego lub kandyzowanego imbiru
  • 3 łyżki strąków kardamonu
  • 2 łyżki goździków
  • 1 łyżeczka cynamonu w proszku

Sposób przygotowania:

  1. W miseczce wymieszaj herbatę z przyprawami. Wsyp mieszankę do dwóch słoiczków.

  2. Dodaj instrukcję parzenia: Wsyp 1-2 łyżeczki herbaty do koszyczka w dzbanku. Zalej wrzątkiem, nakryj i poczekaj, aż się zaparzy. Pij z mlekiem lub miodem dla smaku.

Zobacz także:

RW 11-12/2019

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ

REKLAMA

REKLAMA