Pikantna granola z precelkami
Podziel na 7 porcji
Podaruj znajomym biegaczom chrupiący, ostry smakołyk, który zjedzą w oka mgnieniu. Ta słono-pikantna granola jest bogata w białko i zdrowe tłuszcze.
Składniki:
- 3 kubki precelków
- 2 kubki orzechów nerkowca i migdałów
- 1 kubek płatków owsianych
- ½ kubka słonecznika
- 2 łyżeczki musztardy w proszku
- 1 łyżeczka czosnku lub cebuli w proszku
- ½ łyżeczki soli morskiej
- ¼ łyżeczki pieprzu cayenne, opcjonalnie
- 2 białka jajek
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki miodu
Sposób przygotowania:
-
Rozgrzej piekarnik do 135 °C i wyłóż blaszkę papierem pergaminowym.
-
W dużej misce zmieszaj delikatnie precelki, orzechy, płatki owsiane, słonecznik i przyprawy: musztardę w proszku, czosnek lub cebulę w proszku oraz pieprz cayenne, jeśli lubisz.
-
W mniejszej zmiksuj białka jajek, oliwę z oliwek i miód, a potem dodaj masę do suchych składników i wymieszaj.
-
Rozłóż granolę na blasze. Piecz przez 40 minut, w połowie mieszając jeszcze raz.
-
Ostudzoną granolę przełóż do ozdobnych słoiczków.