[ X ]

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu), wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych na zasadach wskazanych w "Polityce prywatności"

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
PODZIEL SIĘ


5 szybkich przepisów na dania z kalafiora

Dwoje wegańskich szefów kuchni i zapalonych biegaczy ma dla Ciebie 5 świetnych pomysłów, jak z niedocenianego nie tylko przez biegaczy kalafiora zrobić coś ekstra.

5 szybkich przepisów na dania z kalafiora Nie, nie masz problemu ze wzrokiem, a my nie bawimy się Photoshopem. Kalafior występuje w wielu odmianach i kolorach – jak ten romanesco. (fot. Mitch Mandel)

To nieco zapomniane warzywo przeżywa swoje chwile sławy. Najpierw dietetycy zaliczyli je do kategorii „superfoods”, doceniając jego potencjał do zwalczania stanów zapalnych i zmian nowotworowych, a potem wrócił do łask speców od gotowania.

„Łagodny aromat kalafiora czyni z niego fantastyczne płótno pod wyraziste w smaku potrawy” – mówi Richard Landau, który wspólnie z żoną Kate Jacoby napisał książkę kucharską „Vedge and V Street”. Tak nazywa się ich restauracja w Filadelfii, gdzie biegają wzdłuż rzeki Schuylkill.

Sałatka tajska

Podziel główkę kalafiora na różyczki, posól je i spryskaj olejem sezamowym, a potem piecz przez ok. 10 min w temp. 200° C.

Zmieszaj 1 łyżkę tamari, ¼ łyżeczki białego pieprzu i po 1 łyżeczce soku z limonki, sosu sriracha lub sambal i oleju sezamowego.

Ułóż kalafiora na liściach sałaty, polej dressingiem, a na koniec posyp posiekanymi orzeszkami ziemnymi, kolendrą i bazylią.

Pikantne curry

Zmieszaj ½ kubka keczupu, 2 łyżeczki mielonego imbiru, po ¼ kubka sosu sriracha, posiekanej kolendry i wegańskiego majonezu, 1½ łyżki ryżowego octu winnego, po 2 łyżeczki curry w proszku i kminku, ½ łyżeczki pieprzu cayenne i 1 łyżeczkę soli morskiej.

Posmaruj różyczki kalafiora odrobiną oleju słonecznikowego, dopraw solą, pieprzem i piecz je przez ok. 10 min w temp. 200° C, albo aż się zezłocą.

Serwuj polane sosem curry z ryżem lub z pieczywem.

REKLAMA

REKLAMA

Kalafiorowe purée

Ugotuj różyczki kalafiora w lekko posolonej wodzie i odcedź je, pozostawiając trochę wody.

Zmiksuj różyczki w blenderze, dodając powoli równe porcje wody z gotowania i oliwy z oliwek, do momentu aż uzyskasz gładkie purée.

Dopraw solą, pieprzem oraz kuchennymi drożdżami dla uzyskania serowo-orzechowego smaku umami.

Kalafiorowy „ryż”

Miksuj kalafiora w blenderze, aż rozpadnie się na kawałki wielkości ziaren ryżu (tylko nie przesadź!).

Potem przez 3-5 min gotuj go w warzywnym wywarze z solą i pieprzem, aż zmięknie.

Odcedź ziarna „ryżu”, zachowując wywar (na zupę), i spryskaj je oliwą z oliwek.

Harissa

W dużym garnku osolonej wody zblanszuj przez 4 min grube na 2,5 centymetra plastry kalafiora.

Następnie przełóż je na blachę i posmaruj ze wszystkich stron olejem słonecznikowym z sosem harissa, który znajdziesz w markecie na półce z produktami kuchni świata.

Grilluj plastry, aż zaczną się przypiekać, czyli przez ok. 1 min z każdej strony.

Jak pokroić kalafiora na plastry?

  1. Usuń zewnętrzne liście i odetnij łodygę.
  2. Opłucz kalafior pod bieżącą zimną wodą i postaw go pionowo na desce do krojenia.
  3. Przetnij warzywo przez środek, dzieląc główkę na dwie połowy.
  4. Przesuń ostrze noża o 2,5 cm od miejsca pierwszego cięcia i odetnij takiej grubości plaster.

RW 03-04/2019

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij