Mleko to podstawowe źródło białka, wapnia i witaminy D. Zawiera także szereg innych witamin i minerałów, które przesądzają o tym, że pijemy je w zasadzie przez całe życie.
Co jednak, gdy z przyczyn zdrowotnych nie możemy z niego korzystać? Na szczęście, nie wszystko stracone.
Oto 5 alternatyw dla krowiego mleka.
Mleko migdałowe
Ma przyjemny i łagodny smak. Do tego kubek ma tylko 30 kcal, a jednocześnie zaspokaja połowę dziennego zapotrzebowania na witaminę E. Ilość białka na kubek (1 g) nie powala, ale przez to mleko migdałowe możemy uznać za naturalną wersję „light”.
- Zalety: Dobre, bo niskokaloryczne.
- Jak pić? Pij jak zwykłe mleko.
- Wartość odżywcza w kubku (220 g): 30 kcal, 1 g węglowodanów, 1 g błonnika, 2,5 g tłuszczu
Mleko konopne
Nasiona konopi i wytworzone z nich mleko mają sporo kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6, które utrzymują serce w dobrej kondycji (o tym, dlaczego to takie ważne, pisaliśmy w artykule Zdrowe serce a bieganie – co musisz wiedzieć?). Szczególnie cenne jest dla biegających wegetarian, ponieważ zawiera 10 ważnych aminokwasów.
- Zalety: Dobre źródło omega-3.
- Jak pić? Pij jako dodatek do koktajli.
- Wartość odżywcza w kubku (220 g): 70 kcal, 1 g węglowodanów, 2 g błonnika, 3 g białka, 5 g tłuszczu
Mleko owsiane
Naturalnie kremowe i słodkie. Jest pełne węglowodanów (i kalorii) dobrych jako paliwo dla biegaczy. Mleko owsiane zawiera beta-glukan, czyli pochodną błonnika pokarmowego. Substancja ta stymuluje układ odpornościowy.
- Zalety: Dobre przed biegiem.
- Jak pić? Pij jako dodatek do kawy i herbaty.
- Wartość odżywcza w kubku (220 g): 130 kcal, 24 g węglowodanów, 2 g błonnika, 2,5 g tłuszczu