Część I: Dieta biegacza
1. 10% – tyle kalorii jedz z cukrów prostych. Jeżeli spożywasz około 2000 kcal dziennie, to 200 mogą stanowić np. napoje izotoniczne, batoniki węglowodanowe czy miód.
2. Zmniejsz stany zapalne i popraw humor dwiema szczyptami ostrej papryki dodawanej do makaronu lub zupy. Kapsaicyna obecna w chili dodatkowo zmniejsza poziom cukru u diabetyków i niszczy komórki rakowe.
3. Na 30 minut przed długim treningiem lub zawodami napij się zielonej herbaty. Wspomaga spalanie tłuszczów w organizmie, które zużywasz jako zapasy paliwa podczas długiego biegu, wzmacnia wytrzymałość i rzeźbi sylwetkę.
4. Znajdź najlepszą knajpę w mieście z pysznym makaronem na dzień przed zawodami "na wyjeździe". Musisz podążać za tłumem. Dobre jedzenie jest tam, gdzie lokal jest wypełniony miejscowymi.
5. Jako aktywny biegacz możesz zjadać 15 jaj tygodniowo. Są one źródłem nienasyconych tłuszczów (dobrych dla serca), choliny (wpływa na prawidłowe funkcjonowanie mózgu), luteiny (chroni oczy) i witaminy K (niezbędnej dla kości).
6. Jedz dynię – zbudujesz odporność i przyspieszysz regenerację w naturalny sposób. Dynia to supermarket odżywczy: dostarcza potężną dawkę witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Możesz ją ugotować klasycznie, na parze, podsmażyć lub podgrzać w mikrofali.
7. Kwadrans przed obiadem zjedz duże jabłko, a podczas posiłku przyswoisz sobie o 187 kcal mniej. Na dodatek będziesz czuł się potem bardziej najedzony.
8. 25% – o tyle imbir zmniejsza odczuwanie stanów zapalnych i ból mięśni po dużym wysiłku. Wystarczy, że będziesz dodawać świeżo starty imbir do potraw przez tydzień. Pomaga też sok z kiszonej kapusty – wypity po tym, jak zaserwujesz sobie niezły wycisk.
9. Zapewnij sobie energię na dłużej dzięki produktom o niskim indeksie glikemicznym (to miara szybkości, z jaką organizm przerabia węglowodany w glukozę). Niski IG mają na przykład: brokuły, brzoskwinie, budyń, czekolada, orzechy, ryż brązowy czy makaron.