Z różnych powodów (np. ekologicznych i etycznych) coraz więcej biegaczy wybiera napoje roślinne zamiast mleka krowiego – jedno z badań z 2019 roku wykazało, że już 23% ludzi spożywa różne wegetariańskie zamienniki mleka. Wybór jest większy niż kiedykolwiek: są napoje z owsa, ryżu, migdałów, konopi, kokosów itp. Ale które są najlepsze dla biegaczy?
Pamiętaj, że napoje na bazie roślin nie zawsze są zdrowe. Różnią się głównie jakością, niektóre są wysoko przetworzone i zawierają niewiele głównego składnika, za to dużo dodatków. Zawsze sprawdzaj skład na etykiecie pod tym kątem – ogólnie im mniej składników, tym lepiej.
Warto przeczytać: Etyka talerza: jak jeść ekologicznie i odpowiedzialnie?
Napój migdałowy
Migdały, bogate w witaminę E, która jest silnym przeciwutleniaczem, to jeden z najpopularniejszych surowców do produkcji napojów roślinnych. Łatwo jest zrobić własną, zdrową wersję w domu. Zmiksuj migdały i wodę ze szczyptą soli morskiej i ekstraktem waniliowym (opcjonalnie), a potem przetrzyj płyn przez muślinową ściereczkę. Jeśli chcesz kupować napój migdałowy w sklepie, wybieraj niesłodzoną wersję z dużą zawartością migdałów.
Napój sojowy
Proces wytwarzania tradycyjnego napoju sojowego jest krótki i prosty: najpierw ziarna soi są moczone, a następnie miksowane z wodą. Tymczasem niektóre produkty kupowane w sklepie przechodzą wieloetapowy cykl przetwarzania. Co więcej, soja może byc uprawiana z użyciem dużej ilości pestycydów, więc najlepiej wybierać wersję ekologiczną. Robiąc sobie koktajl po bieganiu, warto też pamiętać o tym, że napój sojowy zazwyczaj zawiera mniej więcej taką samą ilość białka, jak mleko krowie (około 3,5 grama na 100 ml).