Jedz cebulę
Dlaczego? To popularne warzywo jest bogate w kwercytynę – potężny antyoksydant o znanych właściwościach przeciwwirusowych. W badaniach z udziałem biegaczy i innych sportowców naukowcy z Appalachian State University w USA wykazali, że codzienne dostarczanie sobie kwercytyny w takiej formie obniża liczbę infekcji wirusowych i stanów zapalnych wywołanych ciężkim treningiem.
Pij zieloną herbatę
Dlaczego? W zielonej herbacie jest obfitość EGCG – jednego z najsilniejszych przeciwutleniaczy odkrytych w roślinach. Zabezpiecza on szereg różnych komórek naszego ciała, wzmacniając je i chroniąc przed uszkodzeniami, które powodują niezbyt mili mikronajeźdźcy.
Warto przeczytać: Jak biegać i nie chorować? Sposoby na wzmocnienie odporności
Jedz kurkumę
Dlaczego? Ta często wykorzystywana w kuchni indyjskiej przyprawa nadaje curry i innymi potrawom charakterystyczny złoty kolor i trochę pikanterii. Ale jest też od tysiącleci powszechnie stosowana w chińskiej medycynie naturalnej. Kurkumina – czyli antyoksydant, któremu kurkuma zawdzię- cza swój niezwykły odcień – pomoże Twoim komórkom odpornościowym szybciej wyprowadzić organizm na prostą po chorobie.
Jedz ostrygi
Dlaczego? Ostrygi są dosłownie napakowane cynkiem – 100 gramów zaspokaja aż 800% dziennego zapotrzebowania na ten pierwiastek! Cynk jest ważny dla limfocytów T, czyli białych krwinek odpowiedzialnych za komórkową odpowiedź odpornościową przeciw różnym patogenom. Badania dowiodły, że zbyt niski poziom tego minerału obniża zdolność organizmu do walki z wirusami grypy i przeziębienia.