8 pomysłów na przekąski z borówek dla biegaczy

Borówki w każdej postaci – świeże, mrożone i suszone – możesz błyskawicznie zamienić w genialny potreningowy posiłek lub przekąskę. Oto kilka pomysłów, które pozwolą Ci szybko i łatwo wyczarować z nich coś pysznego i odżywczego.

8 pomysłów na przekąski z borówek dla biegaczy Mitch Mandel
fot. Mitch Mandel

Borówki są napakowane cennymi składnikami odżywczymi oraz antocyjanami, czyli antyoksydantami, które zmniejszają stany zapalne, wzmacniają serce i odporność. Ich wielkim atutem jest bogactwo witamin, głównie C, A, E oraz PP, a także spora zawartość cennych minerałów, takich jak miedź, cynk czy selen. Dzięki temu chronią nas przed nadciśnieniem, takimi chorobami oczu, jak zaćma, oraz niektórymi nowotworami.  

„Jedzmy ich tak dużo, jak tylko się da, prosto z lasu, jak niedźwiedzie” – mówi Chris Fischer, szef kuchni, farmer i pięciokrotny maratończyk, dzieląc się własnymi pomysłami na wykorzystanie ich do odzyskiwania sił po bieganiu. Oto jego szybkie i proste propozycje:

1. Mroźna przekąska

Miseczka mrożonych borówek w ramach pobiegowego schładzania organizmu będzie jak znalazł.

2. Naleśniki z borówkami

Zawiń w każdy, nieco ostudzony już naleśnik 1 łyżkę świeżych lub mrożonych borówek.

3. Polewa borówkowo-miętowa

Świeże borówki wymieszaj w miseczce z całymi liśćmi świeżej mięty, posyp je szczyptą cukru i pokrop lekko wodą. Rozłóż mieszankę na blasze i włóż do zamrażalnika na 1-2 godziny. Po wyjęciu rozgnieć całość i podawaj jako dodatek do jogurtu lub granoli.

4. Salsa borówkowa

Zmieszaj posiekaną czerwoną cebulę i kolendrę z nasionami słonecznika lub dyni oraz świeżymi borówkami w całości. Świetnie pasuje do rybnych tacos.

5. Smoothie z borówek, bananów i truskawek

Zmiksuj na emulsję 1 część oleju kokosowego z 3 częściami świeżych lub mrożonych borówek, a potem dodaj do niej banana, mrożone truskawki, kakao i jogurt naturalny. Miksuj dalej, dodając wody dla uzyskania pożądanej konsystencji koktajlu.

6. Sałatka z borówkami, szpinakiem i serem feta

Dodaj suszone borówki do sałatki z młodych liści szpinaku oraz sera feta z rozgniecionymi ziarnami pieprzu i cytrynowym sosem vinaigrette.

7. Sos borówkowy do mięsa

Garść suszonych borówek gotuj przez 5-8 minut w 1 łyżce octu balsamicznego; dodaj wody, jeśli będzie trzeba. Posiekaj 1 cebulkę szalotkę i dodaj do sosu. Zdejmij z ognia i serwuj jako dodatek do kaczki, jagnięciny lub dziczyzny.

8. Lody borówkowo-bananowe

Włóż na noc do zamrażalnika obrane i pokrojone na plasterki banany. Po wyjęciu zmiksuj je ze świeżymi lub mrożonymi borówkami i szczyptą soli morskiej.

Zobacz także:

RW 07-08/2019

Zobacz również:
REKLAMA
}