Awokado dostarcza nam nie tylko cenne witaminy - jest również doskonałym źródłem miedzi i cynku oraz przeciwutleniających barwników, wspierających organizm w walce ze stanem zapalnym. Potężna siła odżywcza ma jednak pewien mankament: jedno awokado to około 230 kcal i 21 g jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Ale to tylko pozorne niebezpieczeństwo dla formy i zdrowia biegaczy.
Wsparcie sercowe
Ze względu na dużą zawartość tłuszczu niektórzy unikają awokado jak ognia. Jednak wg wielu badań owoc ten pomaga redukować poziom zatykającego tętnice cholesterolu LDL (złego), zwiększając jednocześnie poziom HDL (dobrego). Zawarte w awokado jednonienasycone kwasy tłuszczowe, witamina E oraz polifenole współpracują na korzyść Twojego układu krążenia.
Odchudzacz
Regularnie jedząc awokado, możesz cieszyć się mniejszym obwodem w talii oraz mniejszym współczynnikiem BMI w porównaniu do osób, które go unikają. Fani awokado dodatkowo wykazują mniejsze ryzyko rozwoju zespołu metabolicznego (połączenia wysokiego ciśnienienia tętniczego z wysokim stężeniem złego cholesterolu oraz trójglicerydów), znacznie zwiększającego ryzyko chorób serca.
Bojownik zapalny
Zjedzenie awokado razem z innym tłustym posiłkiem może chronić naczynia krwionośne przed uszkodzeniami zapalnymi oraz ich zwężeniem. Badania pokazują, że jedzenie tłuściutkiego burgera ukoronowanego cząstkami awokado zmniejsza markery stanu zapalnego oraz ogranicza kurczenie się naczyń krwionośnych. Takie korzystne działanie awokado należy przypisywać związkom fenolowym (obecnym również w czerwonym winie).
Wzmacniacz
Dodanie cząstek awokado do sałatki, rozsmarowanie masła z awokado po pełnoziarnistym chlebie czy też stosowanie pasty guacamole jako dipu pomaga w przyswajaniu dobroczynnych związków z produktów bogatych w składniki fitoodżywcze.