[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
5.0

Balsam w gębie: Sosy na bazie octu balsamicznego [PRZEPISY]

Białko daje mocniejsze mięśnie, węglowodany energię, a ocet balsamiczny? Po co jest tak naprawdę biegaczowi? Po to, żeby potrawy nie smakowały jak trociny. Do tego reguluje poziom cukru i dba o zapracowane treningami serce.

Balsam w gębie: Sosy na bazie octu balsamicznego [PRZEPISY] fot. Mitch Mandell

Z octem balsamicznym jest trochę jak z nazywaniem wszystkich butów sportowych adidasami. Prosząc na stoisku z włoskimi przysmakami o ocet balsamiczny, to jak zapytać o „adidasy do biegania” w fachowym sklepie, bez wskazywania konkretnej firmy.

Prawdziwy i najlepszy ocet balsamiczny robi się długo, bo około 12 lat; te tanie gotowe są po roku. Powstaje z tłoczonych winogron i dojrzewa, odparowując w drewnianych beczkach. Szukaj tych z regionu Modeny lub Reggio Emilia. Mają gęstą konsystencję, niemal czarną barwę i niestety wysoką cenę.

Te nieco rzadsze (i tańsze) mają domieszkę oryginalnego octu, a podróbki to ocet z cukrem i karmelem (za kilka zł). Pasuje do potraw słodkich i słonych. Świetny dodatek do grillowanej cukinii, pieczonego buraka z serem kozim i wszelkich sałat.

Zredukowany sos balsamiczny

Składniki:

  • 2 filiżanki octu balsamicznego (tego nieco tańszego i rzadszego)
  • 1 łyżka stołowa cukru trzcinowego
  • 1 gałązka rozmarynu

Przygotowanie:

Umieść wszystkie składniki w małym rondelku na średnim ogniu. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz płomień i gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut – do momentu zmniejszenia początkowej objętości o połowę. Dla uzyskania gęstszego sosu gotuj, aż uzyskasz pożądaną konsystencję. Wyjmij gałązkę rozmarynu z rondelka. Uzyskany sos przechowuj w szczelnie zamkniętym, najlepiej hermetycznym pojemniku.

Sos do warzyw i marynata do mięs

Składniki:

  • ½ filiżanki oliwy z oliwek
  • ½ filiżanki octu balsamicznego
  • 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 2 łyżeczki posiekanego rozmarynu
  • 2 łyżeczki posiekanego tymianku
  • ½ łyżeczki ostrej papryki w płatkach

Przygotowanie:

Wlej oliwę do miseczki. Powoli wlewaj ocet balsamiczny, jednocześnie bardzo szybko mieszając. Dodaj czosnek, miód, musztardę, rozmaryn, tymianek oraz płatki czerwonej papryki. Dobrze wymieszaj ze sobą składniki. Otrzymasz świetny dip do świeżych lub grillowanych warzyw. Doskonały dressing do sałat oraz jako marynata do mięs. Pomaga utrzymywać właściwy poziom glukozy we krwi. Podobnie jak czerwone wytrawne wino, obniża ciśnienie krwi i zmniejsza ryzyko miażdżycy.

RW 05/2016 

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij